Politika dovela do haosa na Bihaćkom univerzitetu: Imamo dva rektora i nikad manje studenata

Piše:

– Mi smo zatražili da nam se u roku od 30 dana pripremi i dostavi informacija o stanju na Univerzitetu, a neke od kolega su također predlagale da se zakaže i vanredna sjednica Skupštine o Univerzitetu. No, ona još nije zakazana, kazao nam je poslanik Farko Hodžić (DF), član Komisije za korupciju.

Otac i sin

Podsjećamo, korupcije na Univerzitetu u Bihaću bilo je i ranije, ali je Univerzitet zajedno sa osnovnim i srednjim školama podijeljen sa ostalim “plijenom” tokom pravljenja koalicione većine u USK-u. Upravni odbor Univerziteta pripao je A SDA, kao i mjesto rektora. Lokalni portali, sponzorisani od privatnog univerziteta (Admira Hadžipašića, A SDA), odavno su počeli iznositi prljavi veš sa Univerziteta, dok je istovremeno inspektor za obrazovanje posjetio ovu ustanovu. Nezvanično saznajemo da je pronađeno oko 60 spornih izbora u zvanja i druge nepravilnosti. Rektor Mirsad Veladžić je pokušao da se to stavi na dnevni red sjednice Senata, što je odbijeno, da bi se u javnosti kasnije pojavili podaci o plagiranom magistarskom radu sina predsjednika UO Univerziteta, čiji je rad 90 posto isti kao i njegov. Nakon toga zasjedao je Senat i tijesnom većinom smijenili su rektora Veladžića.

– Također, postoji i revizorski izvještaj o Univerzitetu koji je jako negativan, a mi u Komisiji za korupciju tek trebamo da se izjasnimo o njemu, kazao nam je Hodžić.

Krajem proteklog mjeseca ministar za obrazovanje USK-a Adis Muharemović je donio odluku kojom poništava onu o smjeni Veladžića, jer sjednica Senata nije održana po propisima, dok su iz Senata odgovorili da će legitimitet dokazati i tužbom. Na posljednjoj sjednici Senata, njegovi članovi su potvrdili svoju raniju odluku i imenovali v.d. rektora Isaka Karabegovića, tako da Univerzitet sad ima dva rektora i nerješiv problem, zbog politike koja je uvedena u Univerzitet. Također, ovo je i kamen spoticanja za rekonstrukciju Vlade USK-a, jer se sve lomi preko Univerziteta.

Zgrada tone

– Politika će morati ići van Univerziteta, ovo je užas. Zbog ovoga smo sa 6 hiljada studenata godišnje spali na 2.500, koliko ih je sad pred upisom, a od čega će oko 500 odmah na studije vani, kazao nam je Farko Hodžić.

U međuvremenu, gomilaju se problemi i Univerzitet je počeo tonuti. Zgrada Pravnog fakulteta je privremeno iseljena zbog utonuća u tlo i pucanja zidova, međutim, kakvo je opće stanje na Univerzitetu, ova posljednja činjenica čini se nikom nije toliko ni bitna da bi bila prioritet.

F.Bender/oslobodjenje.ba