Izetbegović u Ključu: Vojna operacija “Sana 95” bila je presudni događaj u odbrani BiH

faktor.ba
Za mještane Biljana, Sanice i okolnih mjesta u dolini rijeke Sane u općini Ključ ovo je bio poseban dan.

Prije 22 godine prestali su zločini i teror koji su više od tri godine provodile srpske snage u ovom području, nakon što su u okviru najveće vojne operacije Armije RBiH “Sana 95” jedinice 5. korpusa oslobodile ovo područje. Dan ranije u okviru ove akcije oslobođen je grad Ključ.

Borci 5. korpusa ubrzo potom bili su izloženi kontraofanzivi neprijatelja, koju su uspjeli odbiti, a potom, uz podršku jedinica iz drugih korpusa ARBiH, koje su u međuvremenu pristigle, krenuli su u oslobodilački pohod i ubrzo ušli u Sanski Most.

Radost mještana saničke doline svojom je posjetom danas upotpunio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović. Za njega je također akcija “Sana 95” bila presudni događaj u odbrani BiH koji je spasio Krajišnike, ali i bitno utjecao na konačan ishod rata u BiH.

Izetbegović je ovom prilikom podsjetio kako je, nažalost, ulaskom 5. korpusa ARBiH otkrivena i strašna istina o genocidu nad Bošnjacima u Biljanima, ali i drugim krajiškim mjestima sa većinskim bošnjačkim stanovništvom. Pronađene su brojne masovne grobnice, a osim Bošnjaka u ovim su krajevima od srpske ruke stradali i Hrvati.

Naglasio je Izetbegović kako se tih dana na ovom prostoru pokazalo da je ARBiH za samo tri godine od golorukuih i nenaoružanih mladića izrasla u snažnu, organizovanu i jedinstvenu vojnu silu pod komandom Predsjedništva BiH i Generalštaba.

Sud BiH je za zločine u Biljanima do sada procesuirao jedino Marka Samardžiju koji je osuđen na 26 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, a presudom su potvrđeni navodi iz optužnice o masovnim zločinima protiv bošnjačkih civila. U Ključu je ubijeno više od 700 ljudi. U optužnici protiv Radovana Karadžića, Tužilaštvo haškog Tribunala je ove zločine kvalificiralo kao genocid.

Pri obilasku mezarja u Biljanima Izetbegović je obećao pomoć u podizanju muzeja koji će svjedočiti o stradanju ljudi iz ovog područja.

Spomen-obilježje u centru grada danas su dobili i stradali borci Ključa, a brojne delegacije danas su tu položile cvijeće, kao i na Gradsko šehidsko mezarje koje je Izetbegović također obišao. Na ovom mezarju je zajednički odana počast svim braniocima BiH.


11

Anketa

Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...