Ministri BiH i Hrvatske potpisali zajedničku inicijativu za obnovu i stavljanje u promet Unske pruge

vladausk.ba

Na inicijativu Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, u Zagrebu je jučer održan sastanak delegacija Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, predvođenih ministrima Ismirom Juskom i Olegom Butkovićem. Tema sastanka bila je obnova, modernizacija i stavljanje u promet Unske pruge, a nakon detaljne analize ministri su potpisali zajedničku inicijativu za osnivanje zajedničkog operativnog tijela koje će pripremiti analizu trenutnog stanja te izraditi detaljan elaborat i dostaviti ga Vijeću ministara na razmatranje i usvajanje.

Uzimajući u obzir značaj Unske pruge za sjeverozapadni region Bosne i Hercegovine, s naglaskom na Unsko-sanski kanton, te region Šibensko-kninske županije u Republici Hrvatskoj, zaključeno je da će dvije države ovim projektom zajednički nastupati prema fondovima EU, saopšteno je iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Delegacija Unsko-sanskog kantona, na čelu sa premijerom Huseinom Rošićem nedavno je, na sastanku u poduzeću Željeznice Federacije inicirala da se pitanje oživljanja trase Unske pruge delegira na državni nivo, s obzirom da se to pitanje mora rješavati u partnerstvu sa susjednom Hrvatskom sa kojom dijeli trasu.

Podsjećamo, pod Unskom prugom podrazumijeva se dionica Novi Grad – Knin, ukupne dužine 177,9 km, od čega kroz Bosnu i Hercegovinu prolazi 119,44 km, kroz Republiku Hrvatsku 58,46 km, a pruga na sedam mjesta prelazi granicu Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Željezničkom infrastrukturom upravljaju tri željezničke uprave: Željeznice Republike Srpske, Željeznice Federacije BiH i HŽ infrastruktura

– Ovo je konkretan korak da se pruga osposobi. Svi znamo koji je značaj i koliko je bila prometna Unska pruga u vrijeme bivše države. S obzirom i na sve izraženije zanimanje potencijalnih ulagača za funkcionisanjem željezničkog saobraćaja u području u kojem žele investirati, pitanje osposobljavanja Unske pruge nameće se među infrastrukturne prioritete, kaže premijer USK Husein Rošić.


13

Anketa

Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...