Ponovo bez usvajanja Zakona o akcizama: Završena sjednica Predstavničkog doma

radiosarajevo.ba

Sjednica Predstavničkog doma PS BiH, na kojoj je odlučeno još uvijek nema povećanja akciza u našoj državi, završena je usvajanjem Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

Zastupnici u ovom domu raspravljaji su danas o 27. tačaka, među kojima jenajzanimljivija tačka dnevnog reda bila odluka o izmjeni Zakona o akcizama, čije razmatranje po hitnom postupku nije usvojeno.

Ipak, usvojen je čitav niz drugih zakona, kao što je onaj o zaštiti i dobrobiti životinja, kojim se odgađa početak zabrane uzgoja žvotinja radi proizvodnje krzna od 2018. godine. Također, u drugom čitanju podržan je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čime se on usklađuje sa Zakonom o carinskoj politici u BiH.

Podržani su i izvještaji o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, Pravobranilaštva te Vijeća nacionalnih manjina za prošlu godinu.

Također, poslanici su podržali Izvještaj o provođenju prošlogodišnjih lokalnih izbora, a predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) Irena Hadžiabdić kazala je da su u izvještaju sadržani glavni aspekti neposrednih i posrednih izbora 2016. godine.

Data je saglasnost na ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma, a među njima je i Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije o klirinškom dugu Rusije prema BiH od 125.157.834 dolara.

Predsjedavajući Doma Šefik Džaferović (SDA) najavio je da je naredna sjednica ovog doma planirana za 10. maj.


0

Anketa

Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...