Više od 700 biciklista i ljubitelja prirode uživalo uz rijeku Unu

mojusk.ba

Više od 700 zaljubljenika u prirodu, rijeku Unu, sport i zdravlje, iskoristilo je odličnu prigodu da u sklopu manifestacije “Rotary kanjon” i dan bez saobraćaja, pohode predivne krajolike u prelijepom Grmuškom kanjonu na svojim biciklima, trčeći, ili naprosto šetajući uz kanjon rijeke Une.

Brojni rekreativci, sportaši i drugi ljubitelji prirode iz Unsko-sanskog kantona krenuli su jutros ispred hotela Sedra, koji se nalazi na granici Bihaća i Cazina, uz prelijepi kanjon rijeke Une, pa sve do Bosanske Krupe, promovišući time ljepotu i jedinstvenost rijeke Une u njenom punom obimu.

Organizator okupljanja je Rotary klub Bihać, čime je nastavljena tradicija započeta prije dvije godine.

“Ovo je najmnogobrojnija manifestacije ove vrste u Bosni i Hercegovini. Prolazit ćemo prelijepim dijelom kanjona rijeke Une od Srbljana do Bosanske Krupe. Naš cilj je da skrenemo pažnju javnosti na značaj rješavanja puta koji treba da ide preko Grmuško-srbljanskog platoa, ali i da ukažemo na to kakvi se neiskorišteni turistički potencijali i ljepota kriju u ovom kraju”, kazao je za Klix.ba Elvir Hadžić, predsjednik Rotary kluba Bihać.

Za tzv. Grmuški kanjon već duže vrijeme postoje inicijative da se pretvori u park prirode ili u atraktivnu turističku destinaciju, uzimajući u obzir ogromne prirodne ljepote i potencijale, koje su u ovom dijelu, skoro netaknute prirode, sadržane.

U prilog time ide i činjenica da se trenutni magistralni put koji prolazi kanjonom rijeke Une nalazi u veoma lošem stanju i definitivno nije u rangu ostalih magistralnih puteva u našoj zemlji. Mnogi će čak reći da ova magistralna cesta predstavlja svojevrsni izazov i za najbolje vozače, pa bi njegova prekompozicija u turističku ponudu, bila pun pogodak.

Podsjećamo, ova dionica ceste je prije nekoliko mjeseci bila zvanično proglašena za put kojim se putuje na vlastitu odgovornost.


58

Anketa

Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...