Zimi nije došao kraj: Od utorka pogoršanje vremena, očekuje se najviše snijega do sada!

avaz.ba
Proljetne temperature usred januara prevarile su nas da je zimi došao kraj! Ona se vraća i to sa snijegom i jutarnjim mrazevima. Prema kartama prognostičkih modela, prvih nekoliko dana u sedmici koja slijedi očekuje se stabilnije vrijeme.

Pogoršanje vremenskih prilika za očekivati je od utorka, izraženije u poslijepodnevnim satima.

Kako saopštavaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, na jugu će padati kiša, u Krajini, na sjeveru zemlje, na planinama i dijelu centralne Bosne snijeg. Temperaturni režim neće se značajnije izmijeniti. Minimalne jutarnje temperature zraka kretaće se od -4 do 0 °C u unutrašnjosti, na jugu do 4 °C, maksimalne dnevne od 3 do 8 °C u Bosni, na jugu do 12 °C.

U odnosu na ostatak zemlje, na sjeveru i u Krajini će biti hladnije i sa više snijega.

Od četvrtka će uslijediti postepeni prestanak padavina i stabilizacija vremenskih prilika. Pri tome će doći do djelimičnog zahlađenja, maksimalne dnevne temperature zraka dostizaće od 2 do 6 °C u Bosni, na jugu do 10 °C.

U dane idućeg vikenda jutarnje i dnevne temperature će još malo opasti, naročito u centralnoj Bosni gdje će tokom jutra biti između -4 i -8 °C, a maksimalne dnevne će biti od 0 do 3 °C. U ostatku zemlje malo toplije, sa maksimalnim temperaturama do 6 °C na sjeveru i 10 °C na jugu.

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, izgledne su nešto stabilnije vremenske prilike sa manje padavina, uz temperature primjerene ovom dijelu godine.


35

Anketa

Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...