Dolaskom manje grupe migranata zvanično je otvoren prihvatni centar smješten u bivšoj kasarni Ušivak, javila je reporterka BHRT-a.
Kako su nam kazali iz UNHCR-a, tokom dana se očekuje dolazak oko 50 osoba. Radi se o migrantima koji borave na području Sarajeva.

Inače, ministar sigurnosti Dragan Mektić jutros se sastao sa predstavnicuma UNHCR sa kojima je razgovarao o pružanju zdravstvene zaštite migrantima.

U okviru kompleksa kasarne, osim same zgrade, postavljeno je i 66 kontejnera, tako da je njen ukupni kapacitet 400 ljudi.

Osobama koje će biti smještene u novootvorenom prihvatnom centru biće obezbijeđena tri dnevna obroka, kao i grijanje, struja i internet veza. Obroke će pripremati Udruženje “Pomozi.ba” a na poslovima čišćenja i održavanja Centra zaposleno je 16 osoba iz lokalnih mjesnih zajednica.

U sanitarnim kontejnerima postavljeni su mokri čvorovi.

“Ljekari bez granica” ranije su potvrdili da će i oni, zajedno sa osobljem IOM-a, raditi na prijemu migranata.

Inače, kasarnu Ušivak prije četiri mjeseca Vijeće ministara BiH ustupilo je na korištenje Ministarstvu sigurnosti za smještaj osoba koje preko naše zemlje pokušavaju ući u države Evropske unije.

Danas nova lokacija za smještaj migranata u Unsko-sanskom kantonu
Ministar sigurnosti Dragan Mektić juče je, nakon sastanka sa članovima Operativne grupe za situaciju s migrantima u Unsko-sanskom kantonu (USK), izjavio da će najkasnije danas biti poznata privremena smještajna lokacija za migrante na području grada Bihaća.

“Na lokaciji će biti smještena sva lica koja trenutno borave po gradskim ulicama, parkovima, ali i privatnim smještajima. Ne možemo im, naravno, zabraniti slobodno kretanje, ali ćemo ga iz sigurnosnih razloga morati reducirati, kao što je i u drugim evropskim zemljama učinjeno”, rekao je Mektić.

Komesar policije USK Mujo Koričić kazao je da će policija, takođe iz sigurnosnih razloga, morati zaustaviti daljnji priliv migranata u ovaj kanton.

“Postavićemo policijske punktove na ulazu u kanton i zaustaviti dalji dolazak ilegalnih migranata. To moramo učiniti, jer bi s ulaskom novog broja migranata, sigurnosna situacija ovdje bila i definitivno narušena. Sve prevoznike u BiH ćemo o tome obavijestiti, kako bi prestali prevoziti migrante, koji neće moći ući na područje kantona”, kazao je Koričić.