Svaka općina ima datume koji predstavljaju prelomne tačke u historiji koje su odredile njenu daljnju sudbinu. Za općinu Bužim je jedan od tih datuma 20. februar.

Toga dana, prije 26 godine, Bužim u srcu Krajine, na krajnjem sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, na razmeđu s Republikom Hrvatskom, je dobio ponovni status općinske uprave.

Najmlađa je bosanskohercegovačka općina utemeljena 1995. godine, a prije rata bila je dijelom teritorije općine Bosanska Krupa. Možda je mnogima nepoznata činjenica da je Bužim davno bio općina, a taj status mu je nekoliko puta oduziman i vraćan. Bužim je u prošlom stoljeću tri puta stjecao status općine izgubivši ga posljednji put 1959. godine. Općina je to s najvećim brojem blizanaca u BiH, ali i nadaleko poznata po svom bogatom kulturno-historijskom naslijeđu koje još uvijek nije dovoljno iskorišteno.

Dana 20. februara 1995. godine ratno predsjedništvo donijelo je uredbu sa zakonskom snagom o osnivanju općine Bužim, a na taj datum Bužimljani svečano proslavljaju rođendan svoje općine.

Izvor: Cazin.net