Na današnji dan 1992. godine naredbom Štaba Vrhovne komande OS BiH formiran 5. korpus za zonom odgovornosti u tadašnjem Okrugu Bihać.

1422. Umro francuski kralj Charles VI, koji je vladao 42 godine. Tokom njegove vladavine Englezi su, predvođeni kraljem Henryjem V, 1415. nanijeli težak poraz francuskim trupama u bici kod Azenkura i osvojili sjevernu Francusku s Parizom.

1772. Rođen engleski pisac i mislilac Samuel Taylor Coleridge. Postavio je filozofske i teorijske osnove engleskog romantizma.

1805. U Bici kod Trafalgara Britanci pod Horatiom Nelsonom porazili francusko-špansku flotu a da nisu izgubili nijedan brod. Nelson je smrtno ranjen. Pobjeda je Engleskoj obezbijedila prevlast na moru za cijeli naredni vijek.

1833. Rođen švedski industrijalac i pronalazač Alfred Bernhard Nobel. Pronalaskom dinamita 1867. stekao je veliko bogatstvo, čiji je dio zavještao fondu za nagrade za dostignuća u fizici, medicini, književnosti i zalaganju za mir.

1879. Thomas Edison izvršio je u laboratoriji u New Jerseyju probu svog najnovijeg izuma sijalice sa grafitnim nitima. Sijalica je svijetlila čitavih 13 sati.

1917. Rođen američki trubač, pjevač, kompozitor i šef orkestra John Dizzy Gillespie, jedan od najboljih trubača i improvizatora u historiji džeza. Imao je presudnu ulogu u stvaranju bi-bap muzike.

1941. Nijemci u Kragujevcu u Drugom svjetskom ratu strijeljali više od 7.000 civila, među kojima i učenike kragujevačke gimnazije.

1944. Američke trupe zauzele Aachen, prvi veći njemački grad koji su u Drugom svjetskom ratu osvojili saveznici.

1950. Kineske trupe počele okupaciju Tibeta.

1969. Willy Brandt formirao koalicionu vladu socijaldemokrata i liberala i postao prvi socijaldemokratski kancelar zapadne Njemačke. Vodio je politiku popuštanja zategnutosti u svijetu, posebno u odnosima s istočnoevropskim zemljama.

1969. Umro američki pisac Jean Louis Kerouac, poznat kao Jack Kerouac, najpoznatiji romansijer bitničkog pokreta pedesetih godina 20. vijeka.

1984. Umro francuski filmski režiser Francois Truffaut, jedan od tvoraca novog talasa francuskog filma.

1986. SAD naredile pedeset petorici sovjetskih diplomata da napuste zemlju do 1. novembra kao odgovor na protjerivanje petorice američkih diplomata iz Moskve.

1990. U Bejrutu je, zajedno sa članovima porodice, ubijen vođa libanske Nacionalne liberalne partije i jedan od lidera kršćanske zajednice u Libanu Dany Chamoun.

1991. Na osnovu odluke Predsjedništva SFR Jugoslavije jedinice JNA napustile Sloveniju.

1992. Naredbom Štaba Vrhovne komande OS BiH formiran 5. korpus za zonom odgovornosti u tadašnjem Okrugu Bihać.

2001. Jugoslovenski general u penziji Pavle Strugar dobrovoljno se predao Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu, pred kojim je optužen za kršenje zakona i običaja rata na području Dubrovnika 1991. Bio je prvi oficir bivše Jugoslovenske narodne armije koji se dobrovoljno predao ovom sudu i osuđen je na osam godina zatvora.

2005. Umrla Shirley Horn, džez-pjevačica i dobitnica nagrade Grammy, poznata po svojim intimnim, šapućućim vokalima i virtuoznom sviranju na klaviru.

2011. U Firenci umro Antonio Cassese, italijanski pravnik, specijalista za međunarodno javno pravo. Bio je prvi predsjednik Krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju od 1993. do 1997. godine.

Izvor: RTV USK

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.