Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović, ministar za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša USK Tahir Nuhić i zamjenica rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Zahira Virani potpisali su danas u Bihaću sporazum o sufinansiranju projekta energetske efikasnosti Mješovite srednje škole „Safet Krupić“ u Bosanskoj Krupi vrijedan 215 hiljada KM.

Po uzoru na Drugu osnovnu školu u Bosanskoj Krupi u čiju je energetsku efikasnost u prošloj godini uloženo oko 300 hiljada KM, uskoro se pristupa sanaciji zgrade Mješovite srednje škole „Safet Krupić“, odnosno zamjeni stolarije i izradi termo fasade. Za te je aktivnosti 105 hiljada KM obezbijedila Općina Bosanska Krupa, a po 55 hiljada UNDP i Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK.

Projekte energetske efikasnosti, naročito u školskim objektima, Općina Bosanska Krupa pomaže već duži niz godina. Gotovo da nema škole na prostoru lokalne zajednice da Općina nije finansirala ili sufinasirala grijanje, stolariju ili fasadu. Načelnik Armin Halitović kaže kako to radi zbog djece i mladih i da nadležnosti nisu bitne kada su oni u pitanju.

“Jasno je da školski objekti nisu u nadležnosti Općine, ali je još jasnije da briga o djeci i mladima mora biti na prvom mjestu. Već duže vrijeme mi kontinuirano radimo na unapređenju uslova za učenje i sticanje pravih životnih vrijednosti. U pojedinim školama na području općine bilo je toliko neuslovno, u toku zimskog perioda hladno, da se nastava uopće nije mogla održavati. Ali evo zahvaljući dobrim ljudima, UNDP-u, Ministarstvu za prostorno uređenje i naravno Općini koja je uvijek na usluzi građanima sada imamo skroz drugačiju sliku. Ovdje se ne zaustavljamo, idemo polako rješavati školu po školu, uskoro na red dolaze i neke područne” ističe načelnik Halitović.

Podsjetimo, samo je prošle godine u Drugu osnovnu školu uloženo oko 300 hiljada KM. Pokvarena peć na lož ulje zamijenjena je sa modernom na pelet za šta je sredstva u iznosu od 80 hiljada KM uz učešće Općine osigurao UNDP. Nakon toga radilo se centralno grijanje, fasada, vanjska stolarija i izolacija krova za šta su sredstva od 200 hiljada KM osigurali također UNDP i Općina Bosanska Krupa, te Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK.

/Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa