26. godišnjica zločina u logoru Kamenica kod Drvara

BHRT

U organizaciji Saveza udruženja logoraša Unsko-sanskog kantona „Dr. Irfan Ljubijankić“ u selu Kamenica kod Drvara, na mjestu srpskog koncentracionog logora iz posljednjeg rata u BiH, danas će se obilježiti 26. godišnjica formiranja tog logora.

Kolona bivših logoraša , te građana koji žele da obilježe ovu godišnjicu formiraće se iz pravaca: Bos. Krupa, Kladuša, Bihać – Bos. Petrovac, te Sanski Most, Ključ – Bos. Petrovac

Pohod se odvija pod motom “Da se na zaboravi – da se ne ponovi!”-

Ovaj spomen skup u Kamenici održaće je ispred ruševina nekadašnje osnovne škole u kojoj je od 1992. do 1995. bio jedan od najokrutnijih srpskih logora posljednjeg rata u BiH.

Logor Kamenica, uz logor Kula kod Sarajeva i logor Batković kod Bijeljine, bio je jedan od najdugotrajnijih logora srpskih vlasti tokom rata u BiH, koji je kontinuirano postojao od početka augusta 1992. do početka seprembra 1995. kada je rapušten neposredno prije oslobođenja tih krajeva.

Kroz ovaj logor prošlo je oko 300 zatočenika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, pripadnika Armije BiH i HVO-a ali i civila, s područja općina Bihać, Cazin, Bos. Krupa, Bužim, Bos. Petrovac, Ključ, Sanski Most, Livno, Kupres i Bugojno.

U logoru je ubijeno 50-ak osoba, od toga 10-ak hrvatske nacionalnosti, a za 15 osoba se još uvijek traga među kojima su i dvije žene koje su prethodno silovane i mučene.

Za planirane i počinjene zločine u logoru Kamenica Sud BiH osudio je samo dvije osobe, jednu na 15, a drugu na 8 godina zatvora.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...