Vijeće sarajevske općine Novi Grad usvojilo je na današnjoj sjednici inicijativu vijećnika Samira Čajića (SBB) kojom će se od Skupštine i Vlade KS tražiti da se više od 27 miliona maraka, koliko je Ministarstvo unutrašnjih poslova KS s Admirom Katicom (NiP) na čelu planiralo za nabavku helikoptera, usmjeri u rješavanje problema deponije „Smiljevići“.

Kako je kazao Čajić, inicijativa koja će biti upućena u Kanton kao stav Općinskog vijeća Novi Grad podržana je većinom. Samo su suzdržani bili iz Naše stranke, a protiv iz Naroda i pravde.

Deponija „Smiljevići”, inače, jedan je od trenutno gorućih problema u Kantonu Sarajevo. Zbog lošeg stanja na deponiji direktno su ugrožene desetine hiljada građana, a indirektno cijeli Kanton, pa i šire.

Građani novogradskih naselja koja se nalaze u blizini deponije u više navrata u proteklom periodu protestirali su, a čak su bili i blokirali deponiju. Za vrijeme protesta mnogi su pokazivali i nalaze ljekara djece u kojima je pisalo da su oboljela zbog štetnog djelovanja otrova iz deponije.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba