BOSANSKA OTOKA – U Bosanskoj Otoci, 2. i 3. august tradicionalno su zabilježeni kao datumi obilježavanja jedne od najvažnijih bitaka uminulom ratu – bitke za Crkvinu. Tim povodom, danas, 2. augusta u 18. sati će se održati skokovi sa otočkog mosta u rijeku Unu, a sutra, 3. augusta, na Crkvini, održat će se malonogometni turnir, sa početkom u 9 sati, te će biti proučen Ja-sin za žrtve ove bitke, ali i sve bosanske šehide.

Crkvina je strateška kota koju je agresor zaposjeo u drugoj polovini maja 1992. godine sa koje je svakodnevno sijao smrt po Bosanskoj Otoci. Prva veća ratna operacija koju su izvele jedinice tadašnje TO Bosanska Krupa iz sastava Otočkog odreda desila se 3. augusta 1992. godine. Stotinjak najodvažnijih Otočana krenulo je na Crkvinu kako bi uništili agresorsko artiljerijsko gnijezdo. Plan je bio da se to područje zadrži i brani kako bi se izbjegle svakodnevne pogibije civilnog stanovništva u Otoci.

Ova operacija je u svom početku imala izvrstan uspjeh, ovladano je Crkvinom i Stražbenicom, a daleko brojniji neprijatelj natjeran je u bijeg. Međutim, neprijatelj se brzo konsolidovao i snažno uzvratio pa su borci Otočkog odreda bili primorani na povlačenje. U ovoj bici smrtno je stradalo osam pripadnika Otočkog odreda, a njih dvadeset sedam je ranjeno.

U spomen na sve poginule, ranjene i sve učesnike bitke i ove godine će se održati aktivnosti, doduše uz manji broj učesnika i posjetioca nego inače zbog mjera predostrožnosti od koronavirusa.

Organizatori ovogodišnjeg obilježavanja su Organizacija porodica šehida i poginulih boraca, Organizacija ratnih vojnih invalida, Organizacija demobilisanih boraca, mjesne zajednice Otoka II i Otoka Centar i Udruženje građana Bosanske Otoke. Pokrovitelj manifestacije je Općina Bosanska Krupa.

Izvor: Biscani.net

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.