Povodom godišnjice formiranja Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, JU „Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje“ Bosanska Krupa sutra (21. oktobra) na šetalištu Kej organizuje izložbu karikatura autora Osmana Hajdarevića i fotografija autora Agana Skenderovića nastalih tokom rata od 1992. do 1995. godine. Otvorenje izložbe bit će upriličeno u 10.00 sati, saopćeno je iz kabineta općinskog načelnika.

Osman Hajdarević rođen je 1968. godine u Jezerskom u Bosanskoj Krupi. Na ovoj izložbi predstavlja se sa 50 karikatura koje su nastale u periodu 1992.-1995. U svojim karikaturama na vrlo kritičan način iskazao je svoj stav o ratnim dešavanjima u Bosanskoj krajini ali i u cijeloj BiH. Osman je vrlo upečatljivo i sa značajnim porukama prikazao svo zlo i licemjerstvo kako svjetskih sila tako i agresora na BiH. Osim humorističke niti koja se provlači kroz sve Osmanove radove uspio je kroz izvrstan karikiran crtež odaslati poruke pune ironije, sarkazma i kritike svima onima koji su se okomili na njegovu domovinu. Tako Osman u karikaturama često prikazuje osuđene ratne zločince Radovana Karadžića, Fikreta Abdića i Slobodana Miloševića. Franju Tuđmana prikazuje kao saučesnika u svim zlodjelima i pokušajima cijepanja BiH. Nezaobilazan je i lik Alije Izetbegovića koji nosi vagu na ramenu kao simbol borbe za pravdu.

Drugi autor izložbe je Agan Skenderović – Braco rođen 1968. godine u Varoškoj Rijeci, općina Bužim. Autor je oko 5.600 sačuvanih ratnih fotografija i oko 300 sati ratnog video materijala. Fotografije Agana Skenderovića su ovjekovječile momente u ratnim godinama od 1992. do 1995. godine. Za ovu izložbu odabrao je 40 fotografija koje su nastale u više općina Krajine pa tako autor izlaže i fotografije koje su nastale u Bosanskoj Krupi. Jedna od najupečatljivijih fotografija je „Forsiranje rijeke Une“ (prelazak boraca Armije RBiH na desnu obalu rijeke Une). Posebno su dojmljivi portreti boraca, a ističe se fotografija „Cigo“. Fotografije Agana Skenderovića su neprocjenjivo blago koje je svjedok časnog puta Armije RBiH u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Ovom prilikom Krupljani pozivaju sve građane da se odazovu u srijedu od 10 do 14 sati, ali podsjećaju na pridržavanje higijensko-epidemiloških mjera.

Svi oni koji sutra ne budu mogli doći na Kej, a žele pogledati izložbu, moći će to učiniti u prostorijama Gradske galerije svakim radnim danom od 7.30 do 15.00 sati od 22. do 30. oktobra 2020. godine, navodi se u saopćenju.

Izvor: Biscani.net

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.