Većina ljudi smatra da je često nadopunjavanje baterija mobitela štetno za bateriju i sam mobilni uređaj, pa zato često svoj smartphone pune preko noći.

Ipak, da iz kompaije Cadex koja se bavi proizvodnjom baterija kažu da ukoliko želite sačuvati vašu bateriju pazite na sljedeće četiri stvari, piše ThisIsInsider.

1. Kada se mobitel napuni, isključite punjač

Za bateriju je loše ukoliko je punjač uključen u struju i nakon što je baterija 100% napunjena. To je čest slučaj kada mobitel uključimo na punjač prije spavanja.

2. Bateriju mobitela nikada ne puniti do kraja

Litij-ionske baterije nije poželjno puniti do kraja (do 100%). Visoki napon otežava izdržljivost baterije

3. Stavljajte mobitel na punjač kada god možete

Za dugotrajnost i kvalitet baterije je bolje kada se puni malo pomalo tokom dana umjesto odjednom. Punjenje smartphonea kada razina baterije padne ispod 10% je najbolje.

4. Hladnoća godi mobitelu tokom punjenja

Smartphonei imaju osjetljive baterije. Savjetuje se da tokom punjenja uklonite masku ili neku vrstu zaštite koja je na uređaju, jer to zagrijava bateriju.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.