5 mitova i istina o probioticima

Mit br.1 – Probiotici se koriste samo u tabletama

Istina: Širom svijeta, odnedavno i u našim apotekama dostupni su različiti preparati sa probiotičkim bakterijama: ne samo tablete, već i  sprejevi za grlo i nos koji mogu pomoći kod suve sluznice usta i nosa, afti, gingivitisa, alergija, infekcija, kreme koje mogu pomoći kod ekcema i atopijskog dermatitisa kod beba i djece, pa čak i potpuno prirodni jogurtni probiotici dobiveni fermentacijom mlijeka sa  visokom koncentracijom  živih probiotičkih bakterija i za djecu i odrasle koji imaju vrlo moćno djelovanje u prevenciji infekcija i podizanju odbrambenih sposobnosti našeg organizma.

Mit br.2 – Probiotici pomažu samo kod proljeva ili  uz upotrebu  antibiotika

Istina: Probiotici pomažu kod proljeva i kod prevencije proljeva prilikom upotrebe antibiotika, ali takođe mogu pomoći kod drugih  različitih oboljenja kao što su npr. dodatna terapija pri liječenju H.pylori, nadutost, opstipacije, uporne urinarne infekcije, vaginalne i oralne kandidijaze, oboljenja kože i sluznice.

Takođe, veliki je značaj probiotičkih preparata u prevenciji bolesti i jačanju imuniteta. Osim u prevenciji i  pomoći u liječenju, preparati sa probioticima kao što su šamponi, kreme za lice i koncentrati za jačanje kose  koriste se i u njezi kose i kože kako žena, tako i muškaraca.

Mit br. 3 – Hrana sa probiotičkim bakterijama pomaže  u liječenju bolesti

Istina: Preporučeno je od strane nutricionista i drugih zdravstvenih profesionalaca konzumiranje hrane bogate probiotičkim bakterijama koju nabavljamo u supermarketima ili je sami pravimo u našim kuhinjama : jogurti, mliječni proizvodi, kiseli kupus i  druga fermentisana hrana.

Konzumirajući hranu bogatu probiotičkim bakterijama smanjujemo rizik poremećaja balansa crijevne flore, koja je naš prvi odbrambeni mehanizam kod različitih infekcija i oboljenja. Medjutim, ukoliko ne konzumiramo ove vrste hrane ili ako je crijevna flora već u disbalansu usljed različitih negativnih uticaja, već ranije pomenutih , potrebni su nam kao pomoć odgovarajući probiotički preparati koje možemo nabaviti  u apotekama .

Neki od njih su i potpuno prirodni probiotici dobijeni  fermentacijom mlijeka živim probiotičkim bakterijama roda  Lactobacillus i Bifidobacterium koji imaju izuzetno moćno djelovanje u jačanju imuniteta djece i odraslih.

Mit br.4: Oralne probiotike je dovoljno uzimati 7 dana

Istina: Ukoliko smo generalno  zdravi I probiotike uzimamo samo preventivno da bi poboljšali odbrambene sposobnosti našeg organizma, zavisno da li su probiotici u obliku prirodnih jogurtnih probiotika ili tableta, probiotike je potrebno uzimati najmanje 10 dana.

Ukoliko smo već narušenog zdravstvenog stanja i koristimo probiotike kao pomoć pri liječenju različitih infekcija ili drugih patoloških stanja , onda probiotike treba uzimati najmanje mjesec dana, jer je najmanje toliko vremena potrebno da se naša crijevna flora (mikrobiota) oporavi.

Bolji rezultati se postižu uzimanjem prebiotika uz probiotik, a u našim apotekama već postoje takve kombinacije u jednom preparatu koje zovemo sinbiotici.

 Mit br.5–  Probiotici su potpuno bezbijedni.

Istina: Kao i sva ostala sredstva koja nam služe za pomoć pri liječenju i preparate sa probioticima trebamo nabavljati isključivo u apotekama. Iako se  probiotički preparati mogu nabaviti bez ljekarskog recepta treba biti oprezan.

To znači da obavezno treba tražiti preporuku i savjet farmaceuta za koju namjenu nam treba probiotik, kao i pažljivo pročitati uputstvo za upotrebu ili pitati farmaceuta za upute na koji način trebamo koristiti probiotik da bi on zaista bio bezbjedan i djelotvoran.

Prekomjerna upotreba probiotika može izazvati bolove u stomaku ili nadutost, a dokazano je da upotreba probiotika kod nekih rijetkih bolesti nije preporučljiva.

Više saznajte na izvornom linku: Redakcija – 5 mitova i istina o probioticima / (lolamagazin.com).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.