Balkan su uvek krasile lepe žene, pa ne iznenađuje da je Jugoslavija svetu podarila lepotice o kojima se i danas priča.

Milena Dravić, Neda Arnerić, Beba Lončar, Tanja Bošković, Nikica Marinović, Olivera Katarina, Ena Begović… Neke, nažalost, više nisu među nama, dok neke i dalje žare i pale.

Portal Blic žena donosi kratke priče pet najfatalnijih glumica nekadašnje Jugoslavije, a vi nam pišite u komentarima koga biste još uvrstili na ovaj spisak?

Olivera je bila i ostala simbol žene za čiju su se pažnji muškarci otimali, i u koju su bivali beznadežno zaljubljeni.

Fatalna crnka udavala se dva puta i imala je nekoliko velikih ljubavi sa poznatim, uticajnim muškarcima, no većina ih se završila rastankom… U braku sa potpredsednikom Beograda Miladinom Šakićem dobila je sina Maneta, koji se danas bavi slikarstvom, a živi i radi u Americi.

Čuvena pevačica i glumica živela je u i Parizu, Milanu i Rimu, a ostala je zapamćena i kao „jedina žena pred kojom je klečao Salvador Dali“, koji je bio oduševljen njenim stasom i glasom. Treba napomenuti i da je ova Beograđanka svojevremno održala 72 uzastopna koncerta u prestižnoj dvorani „Olimpija“ u Parizu.

Desanka Beba Lončar proslavila se kao 17-godišnjakinja u kultnom filmu „Ljubav i moda“, a njena ljupkost i šarm preko noći su je lansirali u sam krem tadašnjeg društva. Postala je simbol lepote, stila i elegancije, a kako se dobar glas daleko čuje ubrzo je počela da gradi karijeru i van granica naše zemlje.

Bila je ekstremno uspešna i u Italiji, gde je jedno vreme i živela, a zvali su je jugoslovenskom Brižit Bardo. Beba se udala za splitskog biznismena Josipa Rundeljaka, sa kojim je dobila i sina Lea u 39. godini, no ovaj brak se posle 23 godine srušio kao kula od karata.

Naime, Josip je Bebu prevario sa Enom Begović, jednom od najuspešnijih i najlepših tadašnjih glumica, a nakon toga krenula je podla i prdljava brakorazvodna parnica u kojoj joj je oduzeo starateljstvo nad sinom. Tek godinama kasnije ona je uspela da vidi sina, i to u tajnosti, dok je on studirao u Londonu.

Danas je ova 76-godišnjakinja konačno svoja na svome, uživa u svom Beogradu i ljubavi sa nekadašnjim uspešnim skijašem Stevanom Marinkovićem.

„Živim na mom Dorćolu, gde sam i rođena. Imam nekoliko solucija za život u inostranstvu, gde povremeno odlazim, ali većinu vremena provodim u Beogradu. Radim ono što zbog glumačkog posla nisam mogla da radim kao devojčica i mlada žena.

Ne šminkam se, ne radim ništa glamurozno, družim se sa velikim brojem prijatelja i mnogo čitam. Volim što je moj grad metropola, što se trese i što je pun života“, rekla je pre nekoliko godina.

3. Ena Begović

Ena Begović, raskošne lepote i blagog osmeha, devedesetih je važila za najveću zvezdu jugoslovenskog filma i hrvatskog pozorišta. Život i karijeru ove dame pratile su određene kontroverze – ona je 1996. izazvala saobraćajni udes u kom je smrtno stradao biciklista, a ta trauma joj je ostavila trajne posledice.

Ćerkicu Lanu je donela na svet u julu 2000. godine, a tada je govorila da su to najlepši dani njenog života. No, ova novonastala radost prekinuta je užasnom tragedijom – glumica je samo 45 dana nakon porođaja poginula u saobraćajnoj nesreći.

4. Marija Baksa

Ni dan danas nije se ugasila legenda da kada je Marija Baksa prolazila beogradskim ulicama nije bilo muškarca koji se ne bi okrenuo za njom… A dovoljno je da pogledate jednu fotografiju ove glumice i da zaista poverujete u to!

Plavokosa lepotica uživala je ogromnu slavu u tadašnjoj Jugoslaviji, ali joj je pošlo za rukom da izgradi i internacionalnu karijeru – sedamdesetih godina prošlog veka se seli u Italiju gde je snimala film za filmom.

Mariji je zahvaljujući seksepilu i retko lepom licu pošlo za rukom da se nametne u elitnim krugovima Rima, a opsedali su je brojni udvarači. No, srce joj je ukrao biznismen Milojko Veljović sa kojim je dobila i ćerku Taritu, i živela u srećnom, stabilnom braku do kraja života.

Nakon uspešne glumačke karijere ona se posvetila trgovini antikvitetima. Preminula je prošle godine u Beogradu.

5. Zlata Petković

Zlata Petković je još od tinejdžerskih dana i stasom i glasom mamila uzdahe muškaraca širom Jugoslavije, a nakon završene Akademije ustalila se i kao odlična glumica.

Zlata je bila i omiljeno TV lice, a kako je tada pripadala prvoj postavi zabavljača, nastupala je i za Josipa Broza Tita, što je u to vreme bila velika privilegija.

I na emotivnom planu bila je ostvarena i zadovoljna žena – život je provela sa muzičarem i kompozitorom Sanjom Ilićem, sa kojim je dobila i dva sina.

„Sanja i ja smo u braku više od četvrt veka. Tolerancija i ljubav glavni su pokretači svakog, pa i našeg braka. Iako se bavimo sličnim profesijama, nikad se jedno drugom nismo mešali u posao. Važno je i to što oboje imamo razumevanja za obaveze koje ovakav život nosi“, govorila je svojevremno.

Nažalost, ova dama nas je napustila prerano – preminula je u decembru 2012. godine od posledica moždanog udara.

Preuzeto sa: luftika.rs

Više saznajte na izvornom linku: Redakcija – 5 najfatalnijih glumica Jugoslavije za kojima su muškarci i bukvalno gubili glavu / (lolamagazin.com).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.