Jesu li brakovi u kojima nema seksa osuđeni na propast ili bračni odnos bez intimnosti može itekako biti sretan?

“Ljudi ne ulaze u veze samo zbog seksa i iako je na početku jako bitan za većinu parova, on zapravo ne održava brak na životu. Mislim da moć partnerstva u braku nije dovoljno prepoznata u našem društvu. To je ono zbog čega brakovi funkcioniraju, a ne seks”, izjavila je jednom prilikom legendarna britanska glumica Helen Mirren.

S njom se slažu brojni psiholozi i psihoterapeuti koji tvrde da veliki broj parova nalazi sreću u brakovima bez seksa.

Može li brak bez intimnog odnosa opstati? Upravo je to pitanje koje muči mnoge, a stručnjaci imaju jasan odgovor. Može.

U nastavku pročitajte 5 najvećih laži o braku bez seksa.

1. Osuđeni su na propast

Dugogodišnji brak pun strastvenog i redovitog seksa samo je mit. Naravno, ima parova koji uspiju godinama održati jednaki intenzitet kemije kao i na početku veze, ali oni su rijetkost. Obaveze i djeca najčešće unose potpuno drugačiju dinamiku u intimu supružnika.

Nemamo više puno vremena za sebe, mijenjaju nam se prioriteti i potrebe, a strastvena ljubav s početka veze i braka doživljava transformaciju. Za uspješan brak prije svega je potrebno puno međusobnog poštovanja i razumijevanja. Brak može preživjeti bez seksa, ali ne i bez ovih stavki.

2. Ako u braku nema seksa, to znači da je nestalo i privlačnosti

Stručnjaci kažu kako je nedostatak privlačnosti rijetko razlog nedostatka seksa u braku. Do toga puno češće dovode drugi faktori poput stresa, poslovnih obaveza i zdravstvenih problema. Partner vam i dalje može biti jednako privlačan, ali to nužno neće dati poticaj vašem libido.

3. Kada seks jednom prestane, nema povratka na staro

Krivo. Veze i brakovi imaju mnogo faza. Često se dogodi da seks prestane iz potpuno opravdanih razloga poput dolaska djeteta, bolesti ili bilo kakvog oblika teškog stresa. Ako se par potrudi gledati na tu fazu svog braka s razumijevanjem iz svega mogu izaći još jači te ponovo uspostaviti intimnu povezanost kada za to dođe vrijeme.

4. Nema rješenja za ovaj problem

Slab libido nije rijetka pojava. Kada se nađete ovakvoj situaciji možete se naljutiti jedno na drugo ili jednostavno možete pokušati otvoreno razgovarati o tome zašto u vašem braku više nema seksa. Par si prvo mora postaviti jednostavno pitanje – što je uzrok smanjene želje za seksom?
Zdravstveni problem koji treba riješiti? Propisani lijekovi koji oslabljuju libido? Emotivni problem koji se skrivate u sebi? Financijski ili poslovni stress? Mnogo je razloga zbog kojih seks može prestati, a dok ne nađete pravog “krivca” ne možete se uhvatiti u koštac sa situacijom.

Zajednički trud i rad na odnosu dodatno može zbližiti supružnike, a najvažnije je da zapamtite kako brak bez seksa neće u vama stvoriti osjećaj usamljenosti dokle god imate otvorenu i iskrenu međusobnu komunikaciju.

5. U odnosu bez seksa gubi se ljubav i povezanost

Ovo je jedan od najvećih mitova o brakovima bez seksa. Itekako možete imati brak pun ljubavi i nježnosti bez intimnog odnosa. Možda više niste spontani i strastveni kao na početku veze, ne gubite glavu zbog svakog dodira, ali to ne znači da se više ne volite. Bliskost se razvija na razne načine, a ne samo putem seksualnog odnosa.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.