Od jutros je 50 migranata smješteno u prostorije nekadašnje fabrike Bira u Bihaću. Novi je ovo migracionu centar za smještaj migranata koji borave na Unsko-sanskom kantonu, saznaje portal Biscani.net.

Autobusima je prevezeno 50 migranata; ranjive kategorije, tačnije porodice sa djecom, oni koji su boravili oko Đačkog doma u Borićima.

Kako saznajemo, u Biru će biti smješteni oni koji borave u šatorima, jer je cilj ove migrante smaknuti na uslovno mjesto. S obzirom na to da su oni koji su unutar nekadašnjeg Đačkog doma koliko-toliko bolje smješeni od onih van njega.

U prostorijama Bire im je priključena voda, internet, te obezbijeđeni uslovi za bolji smještan. Tu se nalaze i timovi iz Domova zdravlja Bihać (dva tima) i Cazin (jedan tim), saznaje portal Biscani.net.

Do kraja dana očekuje se dolazak još 50 migranata, a kako saznajemo, u ovaj migracioni centar neće biti smješteni migranti iz Velike Kladuše.

Prostorije nekadašnje Bire imaju kapacitet da prime 450 osoba. Zasad se kod migranata nalaze osobe iz IOM-a, Ljekari bez granica, Crveni križ grada Bihaća, te zaposlenici Domova zdravlja koji će se brinuti, kako o zdravstvenim, tako i o svim ostalim uslovima koji su im potrebni.

Podsjećamo, migranti se zasad nalaze u prostoru nekadašnje kasarne Ušivak u Hadžićima nedaleko od Sarajeva, a kada je u pitanju USK kanton raspoređeni su u nekadašnjem Đačkom domu u Borićima, hotelu Sedra kod Cazina, u Trnovima kod Velike Kladuše, kao i u novom prihvatnom centru u prostorijama nekadašnje fabrike frižidera Bira u Bihaću. Četiri lokacije su u Unsko-sanskom kantonu, a podsjetimo da se na graničnom prijelazu Maljevac nalazi oko 150 migranata kojima je također potreban smještaj.

O migrantskoj krizi, kao i o ostalim aktuelnim temama čitajte na portalu Biscani.net .