Nosiocima najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan u ime kolektiva RTV USK iskrene čestike povodom 9. maja –Dana Zlatnih ljiljana.

Značka „Zlatni ljiljan“ najveće je ratno priznanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine. Dodjeljivao se pripadnicima ARBiH koji su se naročito istakli u oružanom suprostavljanju agresoru, doprinijeli širenju slobodnih dijelova BiH, izvršili djela u kojima je došla do izražaja njihova lična hrabrost i požrtvovanje. Zlatnim ljiljanom odlikovano je 1782 pripadnika Armije RBiH, od toga posthumno 982 pripadnika.

Nakon okončanja rata, inicijativom prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića, da se okupe živi dobitnici najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan i to simbolično na Dan pobjede nad fašizmom i da taj dan bude “Dan Zlatnih ljiljana Bosne i Hercegovine”.

Cvijet ljiljan, simbol čistoće, nevinosti i ljepote. Bosanski, Zlatni ljiljan, hiljadu je godina simbol Bosne. Od dinastije Kotromanića do 22. maja 1992. godine kada su se Zlatni ljiljani, kao simbol današnje Bosne i Hercegovine, zavijorili ispred zgrade UN-a na East Riveru. Zlatni ljiljan nije više na zastavi BiH ali je ostao u našim srcima i na grudima onih koji za svoju hrabrost i požrtvovanje dobiše ovo ratno priznanje.

(rtvusk)