Adam Šukalo: Dodiku treba dvotrećinska većina za izmjenu Ustava RS

Klix.ba

Adam Šukalo, poslanik Pokreta demokratskog progresa u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ocijenio je za Klix.ba da je na pomolu formiranje tzv. crveno-crne koalicije u RS-u u kojoj bi DNS mogao biti najveća kolateralna šteta, iako su ostvarili zapažen rezultat na nedavno održanim općim izborima.
“Milorad Dodik više gleda DNS kao protivnika, nego SDS koji dobrim dijelom drži pod kontrolom. Prouzrkovat će se takva situaciju da će svi htjeti pod skute Milorada Dodika ne pitajuću se šta će od toga imati. Vjerovatno mrvice neke”, kazao je Šukalo.

Napomenuo je da je u pripremi formiranje koalicije SNSD-a i SDS-a, i to onih kadrova koji nisu u trenutnom rukovodstvu SDS-a, a koji očigledno iz pozadine vuku konce i insistiraju da se takva koalicija napravi.

“To bi dodatno obrisalo sve institucije u RS-u, sve ono što je živo, što želi da radi i da se reprodukuje. Ako bude dozvoljen ovaj kriminalni izborni proces, jasno je da će on ići na izmjene Ustava RS-a i da će mu trebati dvotrećinska većina. Tako da mislim da je, u principu, on već krenuo s tom pričom”, istakao je Šukalo.

Poručio je da će, s druge strane, poziv koji je SNSD uputio svim opozicionim partijama služiti da devalvira izborni legitimitet koji je ostvario DNS.

“Milorad Dodik najavljuje još od prošle sedmice da će kadrovi biti smijenjeni i procesuirani. Praktično, on ne samo da smjenjuje neposlušne kadrovike iz vladajuće koalicije, već ih i procesuira. To znači da je stavio u svoju funkciju i pravosudne institucije, ne samo istražne”, rekao je Šukalo za Klix.ba.

Upozorio je da nastati veliki problem ukoliko opozicija ne bude jedinstvena i ukoliko zajedno s narodom ne izvede narod na ulicu i ne zatraži poništavanje izbornog procesa.

“Na taj način treba da bude alarmirana međunarodnu zajednica koja jedina ima alat u rukama da poništi ovaj kriminalni izborni proces. Niko na njega od zvaničnih pravosudnih institucija u BiH nije reagovao, što govori da je takav proces bio dozvoljen. U svakom slučaju oni su najavili ono što već ovih dana možemo da vidimo – da će vladavina prava biti potpuno ukinuta i da će partitokratija apsolutno zavladati”, kategoričan je on.

Poručio je da će biti saučesnik svako ko bude radio na legalizaciji ovakvog izbornog procesa.

Upitan kako stoje stvari unutar PDP-a, istakao je da je bio samo njihov kandidat na izborima, ali da nije član i da ne zna šta se dešava u stranačkim organima.

Zaključio je da bit će onako kako Milorad Dodik bude htio, da ima apsolutnu dominaciju.

“to je poražavajuće, ali je realna ocjena”, ocijenio je Adam Šukalo za Klix.ba.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...