Adem Zolj po zakonu nije smio biti imenovan za izvršnog direktora u Autocestama FBiH


Sada već bivši premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj je nepuna 24 sata nakon što je okončao mandat u Vladi KS imenovan za vršioca dužnosti izvršnog direktora u Autocestama FBiH, što predstavlja direktno kršenje Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH.

U Članu 5. tog zakona se, naime, navodi da vršioci izvršnih funkcija za vrijeme vršenja javne funkcije i šest mjeseci nakon prestanka vršenja te funkcije ne mogu biti članovi upravnog i nadzornog odbora, skupštine, uprave ili menadžmenta, niti biti u svojstvu ovlaštene osobe u javnom preduzeću.

Klix.ba je, podsjetimo, objavio da je Vlada Federacije BiH imenovala Adema Zolja na funkciju izvršnog direktora za projektiranje i građenje u Autocestama FBiH, na poziciju s koje je ostavku nedavno dao Jasmin Bučo, koji je također bio jedan od kandidata SDA za poziciju premijera KS nakon što je s te pozicije smijenjen Elmedin Konaković.

Zolj je, prije nego što je u aprilu imenovan za premijera KS, bio izvršni direktor Autocesta FBiH za opće, kadrovske i pravne poslove.

Tako je Zolj nepuna 24 sata nakon što je ostao bez funkcije premijera KS, budući da je prije dva dana imenovana nova Vlada KS na čelu s Edinom Fortom kao premijerom, već dobio novu funkciju. Prema toj računici, nije ostao ni puni dan bez posla.

Da li se radi o previdu dužnosnika u Vladi FBiH u konkretnom slučaju ili će i ovaj potez biti opravdan nekim podzakonskim rješenjem za sada nije jasno, osim činjenice da je sada već bivši premijer Kantona Sarajevo ekspresno zbrinut na direktorsku funkciju.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...