Adnan Lipovača je rođen u Bihaću 1982 godine. Školovanje završio u Bihaću. Tokom školovanja je nosio boje Bosne i Hercegovine kao ponosni član reprenzetacije Bosne i Hercegovine u biciklizmu. U Bihaću živi, oženjen i otac dvoje djece. Radi u privatnom sektoru kao rukovodioc dvije porodične firme u Bihaću i nije na teretu budžeta države Bosne i Hercegovine, a što je danas jako teško pronaći kod političara. Njegova vizija je da Bosna i Hercegovina može biti kuća za sve nas i da sigurno možemo živjeti od svoga rada.

– Adnan Lipovača, kandidat za Skupštinu Unsko-sanskog kantona (USK).

– Na lokalnim izborima 2004. godine, izabran sam u Općinsko vijeće ispred Stranke za Bosnu i Hercegovinu kao najmlađi izabrani vijećnik u Bosni i Hercegovini.

2005. godine zavrsio sam političko školovanje pri nacionalnom demokratskom institutu BiH. Prvi sam predsjednik mladih Stranke za Bonu i Hercegovinu, gdje sam kao član komisije Federalnog parlametna radio na izradi Zakona za pitanje mladih u Federaciji Bosne i Hercegovine. U politici sam jer vjerujem u parlamentarnu demokratiju i želim dati svoj doprinos njenom razvoju. Zalažem se za potpunu transparentnost u radu organa vlasti, javnih preduzeća i ustanova, zaštitu svih ljudskih prava i sloboda, posebno slobode govora i mišljenja, te izgradnju društva jednakih šansi za sve.

Zašto ste se uključili u utrku za Skupštinu USK?

– Osjećam i vjerujem da sam spreman da preuzmem mandat u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK). S čime ću se baviti? Svim temama, jer je to obaveza zastupnika u Skupštini.

U fokusu će mi i dalje biti mladi, kao i u prethodne dvije godine u Gradskom Vijeću Bihać kada sam se borio za izvrsnost, mlade bračne parove, studente, deficitarna zanimanja, sport, besplatne vrtiće. Borba protiv korupcije i kriminala, kao i sigurnost građana, također, bit će u fokusu moga rada kao i do sada.

Pitaju me ljudi kako smijem tako otvoreno govoriti o političkoj interesnoj korupciji i drugim tabu temama. Vrijeme je da naše lokalne borbe koje redovno vodim kao Gradski vijećnik u Gradu Bihaću, ujedinimo u jednu veliku borbu za našu zemlju, liberalnu, sekularnu i modernu Bosnu i Hercegovinu, državu oslobođenu korupcije, mržnje i podjela.

Kakva je danas atmosfera u oživljenoj Stranci za BiH? Možeš li povući paralelu Siladžić – Efendić?

– Danas je definitivno novi život u Stranci za Bosnu i Hercegovinu. Uspjeli smo i zahvalan sam bišćanima, prijateljima i građanima koji su imali vjeru i glasali za Stranku za Bosnu i Hercegovinu. Mi smo vratili zajedno stranku u parlamentarni život u Grad Bihać, nije bilo lakih puteva kad imate plaćene političke koruptivne hobotnice, pokušaje zastrašivanja i čak nevjerice da možemo osvojiti mandat, mi smo pokazali pozitivnu stranu politike, dostojanstvo, poštenje. Posebno smo dokazali i pokazali da naše ime nije na prodaju kao imena interesne većine.

Dolazak Semira Efendića, mladog i ambicioznog načelnika sarajevske Općine Novi Grad, stvorilo je energiju u političku organizaciju bez koje se nekad nije mogla zamisliti borba za Bosnu i Hercegovinu. Stranka za BiH petnaestak je godina bila nezaobilazan subjekt svih političkih dešavanja u našoj zemlji, od osnivanja 1996. godine sve do izbora 2010. godine. Novom lideru Stranke za BiH je 38 godina. Tek za osam će biti u životnoj dobi kada je dr. Silajdžić prvi put postao ministar vanjskih poslova BiH, a za čak 13 godina kad je kao prvi od svih disidenata iz najjače bošnjačke stranke, kao Efendić neki dan, kazao svom predsjedniku Izetbegoviću “Allahimanet” (jedan Aliji, drugi Bakiru) i otišao u izazov novog političkog projekta.

Ukoliko budete izabrani za šta ćete se zalagati?

– Moje prvo i osnovno zalaganje, u programu koji vodim je depolitizacija javnih funkcija, raditi predano, govoriti iskreno i pomoći običnom čovjeku kroz konkretne izmjene zakonskih rješenja. Imamo dobre ideje treba nam mandat!

Obećavam da će svako dijete u Unsko – sanskom kantonu (USK) imati pravo na besplatni Vrtić. Moj plan počiva na jasnim temeljima obrazovanja. Izmjena Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju uređuje se predškolski odgoj i obrazovanje djece od šest mjeseci života do polaska u osnovnu školu. Danas jedna porodica samo za predškolski odgoj jednog djeteta treba izdvojiti 300 KM mjesečno.

Tražit ću političke partnere i podršku za boljitak svih građana.

Bit ću zagovornik istinskih vrijednosti koje traju, čuvar vrijednosti na kojima naš Bihać, našu Bosnu i Hercegovinu i naš način života počivaju. Kao i do sada, govorit ću iskreno ono što mislim i kada se to ne sviđa ljudima oko mene, pa i onda kada iskrenost košta. Radit ću predano, marljivo, istrajno, detaljno, posvećeno, profesionalno i energično s jasnim fokusom na rezultat. Ne samo pričati, nego ostvariti. Vratiti dignitet Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) jer smo često imali priliku gledati nemile scene koje ne dolikuju zakonodavnom organu.

Poruka biračima?

– Birače upozoravam da ne nasjedaju na floskule i obećanja kojima će biti izloženi u narednom periodu. Posebno aktuelnih vladara nacionalnih stranačkih vampira koji su ovu divnu zemlju pokrali i dalje kradu. Sada će vam se plasirati političke floskule i pamfleti poput onih kako će vas zapošljavati, kako će se boriti za pravdu, razvijati ekonomiju, ljudska prava, kako će štititi vjerska i nacionalna prava, prava branitelja, etničkih skupina, kako će raditi da mladi ne odlaze iz Bosne i Hercegovine. To su politički trikovi u koje više mislim ni neandertalac ne bi povjerovao.

Ja vjerujem u svoj Bihać i vjerujem u kandidate iz Bihaća sa liste Stranke za Bosnu i Hercegovinu. Mi idemo po pobjedu. Želimo Vaše povjerenje, jer imamo sjajne kandidate. Glasajte bihaćki i krajiški zajedno sa našim sloganom “Zajedno za jedno.” Mi ćemo pobijediti na ovim izborima, a nakon toga ćemo sastaviti vlast. Mi idemo raditi, stvarati! Bihać i Unsko-sanski kanton (USK) ponovo načiniti pozitivnom pričom u našoj BiH.