Advokati u USK obustavili pružanje usluga odbrane po službenoj dužnosti

klix.ba

Zbog velikih dugovanja sudova na područu USK članovima Regionalne advokatske komore Bihać za pružanje usluge odbrane po službenoj dužnosti, advokati na ovom području su od danas obustavili ove usluge.

To je za Klix.ba potvrdio Ilijas Midžić, predsjednik Upravnog odbora Regionalne advokatske komore Bihać kazavši da se radi o 40-ak advokata koji su angažirani po službenoj dužnosti.

Naveo je da su već poslali odluku Komore kojom se zahtijeva od Kantonalnog suda Bihać i općinskih sudova USK te Vlade USK, odnosno Ministarstva pravosuđa i uprave i Ministarstva finansija USK da odmah poduzmu mjere da se izmire obaveze advokatima.

“Svih proteklih godina podsjećali smo da su odbrane po službenoj dužnosti po svojoj pravnoj prirodi ugovor sui generis koji je zaključen momentom dostavljanja rješenja o postavljanju branioca po službenoj dužnosti, a posao iz ugovora je završen momentom pravosnažnosti Odluke Suda, kada i dospijeva obaveza Suda da plati troškove”, kazao je Midžić.

Naveo je da je komora najavila podnošenje tužbi i poduzimanje ostalih mjera, kao i mogućnost uskraćivanja pružanja usluga odbrane po službenoj dužnosti, što može imati ozbiljne posljedice po efikasnost i rad pravosuđa posebno kada se radi o pritvorskim spisima u kojima zbog izostanka obavezne odbrane može doći do ukidanja pritvora pa čak i za najteža krivična djela ubistva i sl.

Midžić je naveo da su jednu tranšu uplate za 2015. dobili u petak, ali da im duguju još sredstva za 2016. i 2017.

“Ovo je samo gašenje vatre. Mi ćemo ostati istrajni do kraja”, kategoričan je Midžić.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...