Tužitelj je između ostalog naveo i da će dokazati da je prvooptuženi Fadil Novalić “imao vlast nad nabavkom navedenih respiratora”

Suđenje u aferi “Respiratori” počelo je danas u Sarajevu. Osumnjičeni su prvooptuženi predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik kompanije “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić i ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević.

Oko 14 sati je bilo završen prvi dan suđenja u aferi “Respiratori” i kako najavila postupajuća stukinja, nastavak suđenja je zakazan za 5. mart u 13 sati.

Nakon više od sat vremena je bilo završeno čitanje optužnice. Sutkinja je odbila na samom početku prijedlog Tužilaštva BiH da se razgovara o mjerama.

– Izvođenjem materijalnih dokaza dokazat ćemo da je postupak odabira ponuđača tekao je na način da u takvoj specifičnoj situaciji odluka o izuzeću od primjene zakona i unaprijed odabir ponuđana je bazirana na osnovu jedne SMS poruke”, naveo je tužitelj.

Tužitelj je između ostalog naveo i da će dokazati da je prvooptuženi Fadil Novalić “imao vlast nad nabavkom navedenih respiratora”.

Vasvija Vidović advokatica osumnjičenog Novalića kazala je da će dokazati da je sve što je radio je bilo u okviru dužnosti. Između ostalog, tokom suđenja Vidović je najavila izvođenje vještaka i specijalsta za pranje novca.

– Pokazat ćemo da se Tužilaštvo sve vrijeme na potpuno neprimjeren način miješalo u dalje postupanje sa respiratorima, navela je Vidović, dodavši da je Tužilaštvo je cijelo ovo vrijeme generisalo histeriju o neupotrebljivosti respiratora.

– Nakon ispunjenja cilja Tužilaštva respitatori su verifikovani i pušteni u rad. Ne samo da je dokazana sigurnost i upotrebljivost, jasno je demonstirana manipulacija koja je moguća u jednom postupku, navela je Vidović.

Izvor: Avaz.ba