U protekla 24 sata primijećen je pojačan ulazak građana u Bosnu i Hercegovinu, rekao je Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, dodavši da to predstavlja alarm te da će večeras obaviti sastanak s direktorom FUCZ Fahrudinom Solakom kako bi razmotrili situaciju.

– Ukupno je jučer 627 putnika ušlo u BiH, što je 100 putnika više nego jučer – rekao je Ajdinović.

Istaknuo je da je od 15. marta Federalna uprava za inspekcijske poslove izdala 22.181 rješenje o izolaciji, a s današnjim danom istječu 1.402 rješenja o 14-dnevnoj izolaciji. Ukupno je 12.149 osoba istekao period obavezne izolacije.

– To svakako predstavlja dodatni rizik i kad su u pitanju mjere kontrole i kretanja građana – rekao je Ajdinović.

Avion iz Štokholma
Potvrdio je i da se sutra očekuju 54 državljanina Bosne i Hercegovine koja će doći iz Štokholma. Istaknuo je da je riječ o bh. državljanima s trenutnim prebivalištem u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj.

– Došli smo do podataka da će doći u BiH u večernjim satima, tako da su sve pripreme obavljene. Otprilike znamo da će biti zbrinuti u karantinu u Studentskom centru na Bjelavama, gdje imamo dovoljno kapaciteta. Od ta 54 bh. državljanina, sedmero ili osmero je s prebivalištem u RS, tako da smo u kontaktu i s kolegama iz RS, kako bi se oni zbrinuli u Lukavici ili nekom drugom od karantina u RS. Cijeli dan smo u komunikaciji sa svim institucijama i spremno ćemo dočekati sutrašnji let sa 54 naša građanina – rekao je Ajdinović.

Kažnjavanje trgovaca
Tokom današnjeg dana, kroz sedam kontrolnih nadzora izrečeno je 11 prekršajnih naloga s ukupnim novčanim iznosom od 18.000 KM zbog povećanja cijena u odnosu na one od 5. marta.

Izvor:avaz.ba