Akademik Asim Kurjak donio je odluku o napuštanju članstva u Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti (BANU), te je o tome obavijestio članove BANU-a, saznaju Vijesti.ba.

Od izvora bliskih BANU saznajemo kako je u obavijesti koju je poslao članovima, Kurjak naveo niz razloga za ovakvu odluku.

Naš izvor nam je ispričao kako je Kurjak mišljenja da se nakon smrti njenog predsjednika Muhameda Filipovića BANU nalazi na nekoj vrsti prekretnice i kako se trenutno ne poštuju međunarodni kriteriji naučnog vrednovanja. Kurjak je nezadovoljan i nedovoljnom naučnom produktivnošću Akademije te je smatra poraznom za što je, navodno, naveo i konkretne primjere.

Smatra i da je loše kadroviranje znak da se takvo stanje neće mijenjati, a da sve to rezultira činjenicom da BANU danas nije prepoznata ni kod domaće niti kod šire svjetske javnosti i da kao takva nema povjerenje bošnjačkog naroda i ozbiljnih naučnih krugova.

Izvor: Vijesti.ba
FOTO: Akademik Asim Kurjak \ Vijesti.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.