AKCIJA “ČARLI”: U Velikoj Kladuši pronađena ilegalna roba vrijedna pola miliona KM


U ilegalnom skladištu na auto-otpadu u Velikoj Kladuši danas je pronađena roba vrijednosti 500.000 KM koja se trebala prodati na “crnom tržištu” u BiH, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

Iz UIO ističu da su ovo prvi rezultati današnje akcije “Čarli” koju prema naredbi Suda i Tužilaštva BiH od ranih jutarnjih časova provode službenici ove uprave u saradnji sa kolegama iz Agencije za istrage i zaštitu BiH SIPA.

“Sumnja se da je u carinskim postupcima umanjivana vrijednost vozila koja je predstavljala osnovicu za naplatu uvoznih dažbina, te su tako naplaćene manje uvozne dažbine od zakonski predviđenih u postupcima carinjenja ovih vozila”, navodi se u saopštenju.

S tim u vezi danas su privedena na obavještajne razgovore i dva službenika Uprave za indirektno oporezivanje zaposlena u Carinskoj ispostavi Velika Kladuša.

UIO je u ovom slučaju u potpunosti uključena u sve aktivnosti i daje punu podršku SIPA-i i Tužilaštvu BiH za procesuiranje svih odgovornih lica za eventualne nezakonitosti, pa tako lica koja su zaposlena u Upravi.

“Osim umanjivanja vrijednosti prilikom uvoznog carinjenja, sumnja se da su određena lica privremeno uvozila automobile iz inostranstva na stranim tablicama, zatim ih ostavljala na auto-otpadu, skidala strane tablice i vozila odjavljivala u inostranstvu, dok su se ista prodavala u dijelovima na `crnom tržištu` u BiH”, navodi se u saopštenju.

Na taj način je oštećen budžet BiH jer nisu plaćane zakonski predviđene uvozne dažbine prilikom uvoza vozila u BiH.

Službenici UIO iz Sektora za provođenje propisa raspoređeni su na izuzimanje dokumentacije iz četiri špediterske kuće koje su provodile carinske postupke uvoza putničkih motornih vozila koja su carinjena u Carinskoj ispostavi Velika Kladuša.

Osim službenika iz Sektora za provođenje propisa UIO, na terenu su i inspektori iz Sekora za poreze koji su u današnjoj akciji zaduženi za popis zaliha i provjeru knjigovodstvenog stanja kod poreskog obveznika iz Velike Kladuše.

Po završetku svih aktivnosti na terenu biće poznato više informacija.

/FENA0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...