Akcija Crvenog polumjeseca i fondacija Diyanet iz Turske: Kurbani će se dijeliti i migrantima u BiH

Anadolija

Crveni polumjesec Republike Turske i Turska fondacija Diyanet u saradnji sa Upravom za vjerske poslove Republike Turske, i ovog Kurban bajrama organizovat će klanje i podjelu kurbana širom BiH.

Kurbansko meso će biti podijeljeno najugroženijim građanima BiH i migrantima koji se u ovom trenutku nalaze na području BiH, javlja Anadolu Agency.

Turski Crveni polumjesec i ove, kao i ranijih godina, provodi kampanju klanja kurbana u 40 zemalja, kako na Balkanu, tako i u Africi, Aziji, Evropi i Americi. Kampanja će biti provedena u oko 40 zemalja svijeta, a bit će podijeljena pomoć za oko 85.000 ljudi. Do sada su pomoć pružili milionima ljudi širom svijeta.

Fuat Emin, predstavnik Turskog polumjeseca u BiH, podsjetio je da i ove godine širom BiH sprovode aktivnosti na podjeli kurbanskog mesa.

– Naredne sedmice ćemo klati 250 kurbana, te tako dobiti 50 tona mesa. Podjela će biti upriličena u mnogim gradovima poput Goražda, Srebrenice, Bihaća, Foče, Travnika, Sarajeva i Zenice. Kurbansko meso će biti podijeljeno onim ljudima kojima je ova pomoć potrebna – pojasnio je Emin navodeći da planiraju pomoći oko 10.000 osoba tokom tog blagdana muslimana.

Poručio je da će nastaviti i sa aktivnostima pomoći migrantima, koji se u ovom trenutku nalaze na području BiH.

Emin je dodao da će podjela kurbanskog mesa biti upriličena u Livnu, na Kupresu, u Donjem Vakufu, Travniku, Zenici, Bihaću, Mostaru, Sarajevu, Tuzli, Doboju, Srebrenici, Bratuncu, Goraždu i Višegradu.

Od 1993. godine i Fondacija Diyanet organizuje klanje i podjelu kurbana širom BiH.

Ataše za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske u Sarajevu Hasan Atli izjavio je da će i ove, kao i ranijih godina, Turska fondacija Diyanet u saradnji sa Upravom za vjerske poslove u BiH organizovati klanje i podjelu kurbana.

Prema njegovim riječima, za BiH je, nažalost, ove godine obezbijeđeno manje kurbana u odnosu na prethodne godine, a razlog za to je mnogo veća potreba za ovakvom vrstom pomoći stanovništvu Sirije, Palestine i afričkih zemalja.

– Ove godine je za BiH obezbijeđeno 70 kurbana i mi ćemo ih klati prvog dana Kurban-bajrama, u saradnji sa Islamskog zajednicom u BiH. Kurbane ćemo poslati u kuhinje na području Krajine koji prave obroke za migrante. Na ovaj način ćemo pomoći migrantima – pojasnio je Atli.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...