Premještanje migranata iz kampa Vučjak u Bihaću trebalo bi početi u ponedjeljak, ako je suditi prema dogovoru državnog vrha i kantonalnih vlasti. Ako sve zaista počne i završi se u najboljem redu, Crveni križ i policiju čeka veliki posao.

Službenici Međunarodne irganizacije za migracije danas su na terenu i vrše se pripreme za premještaj migranata, a što uključuje pripremu privremenih smještaja, te adaptaciju lokacije u Blažuju.

Što se tiče Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, glasnogovornik Ale Šiljdedić kazao je da će službenici policije u ponedjeljak postupiti onako kako bude odlučeno.

Iz policije za sada ne mogu govoriti o sutrašnjim potencijalnim aktivnostima, a niti mogu potvrditi niti negirati da je premještanje migranata ucrtano u plan za ponedjeljak.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

U razgovoru sa predstavnikom Crvenog križa Bihać Selamom Midžićem jasno je da ova organizacija ostaje u službi humanosti bez obzira gdje se migranti nalazili.

Također, Midžić se osvrnuo i na štrajk glađu kojeg su migranti obustavili tokom subote.

“Pobijedila je humanost jer smo se borili da budemo s migrantima i da osjete da nisu ostavljeni. Četvrtog dana gladovanja se desilo ono što smo i očekivali i tada smo počeli dijeliti hranu”, kazao je naš sagovornik.

Iako zasad nema apsolutne naznake da će se premještanje desiti, odnosno d aće proces selidbe započeti u ponedjeljak, Midžić smatra da se time ne rješava puno toga.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

“Ja ne očekujem da će se u ponedjeljak desiti neko bitno rješenje što se tiče odlaska migranata bilo gdje. Imamo stanje u državi kakvo jeste – opstruiranje drugih gradova i kantona da prihvate migrante i da nam pomognu, a to nema veze sa humanošću i jedinstvom građana”, rekao je Midžić.

Crveni križ neće direktno učestvovati u iseljenju migranata, ono što će raditi jeste ostati u službi humanosti, a to je podjela hrane, vode i odjeće.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Ako se Vučjak zaista isprazni, Crveni križ, odnosno mobilni timovi u Bihaću, nastavit će pomagati migrante gdje god ih primijete, kaže Midžić. Također, ako se Vučjak ukloni, Crvenom križu predstoji premještanje kontejnera i drugih pomagala na drugu lokaciju,a to bi zbog teškog vremena moglo trajati danima.

“Mi da kao Crveni križ pratimo političke odluke i dešavanja onda ne bismo bili nigdje. Tu smo svakodnevno i sarađujemo zajedno sa MUP-om koji imaju jedan nezahvalan zadatak”, rekao je Midžić.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Podsjećamo, transport migranata iz kampa Vučjak u kasarnu Blažuj kod Sarajeva počinje u ponedjeljak, što je zaključak razgovora ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i premijera USK Mustafe Ružnića.

//USN

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.