Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Gradiške lišili slobode dvije osobe, državljana Republike Turske, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 189a.

Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 189. istog zakona „Krijumčarenje ljudi“.

Osumnjičeni su u vozilima iznajmljenim od rent-a-car agencija prevozili 11 krijumčarenih osoba, od kojih je jedno dijete, za koje je utvrđeno da su državljani Iraka. Prilikom realizacije navedenih aktivnosti policijski službenici SIPA-e pretresli su osumnjičene osobe, stambene objekte i vozila koja su koristili, te tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli mobilne telefone, SIM kartice i određenu dokumentaciju, koja može poslužiti kao dokaz u daljem krivičnim postupku. Takođe, prilikom pretresa u jednom od vozila otkriven je gumeni čamac sa veslima, kojim su osumnjičeni namjeravali prebaciti krijumčarene osobe preko rijeke Save u Republiku Hrvatsku.

Osumnjičene osobe su privedene u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, u zakonskom roku biti predate u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, prenosi Patria.

Izvor: oslobodjenje.ba