Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Dr Gordana Ljoljić Dolić, specijalista fizijatar – nutricionista, napisala je odličan tekst u kojem savjetuje kako da ojačamo naš organizam.

Prenosimo u cjelosti:

Svakodevno dobijam pitanja od svojih pacijenata : “ Kako da se hranim u borbi protiv virusa?“ Tako sam se i odlučila da napišem tekst za sve vas koji želite da živite zdravo i da sačuvate svoje zdravlje.

Funkcija imunološkog sistema

Imunološki sistem vrši osnovnu funkciju odbrane čovekovog tela od potencijalnih napadača koji mogu uzrokovati bolest . Kao odbrambeni sistem organizma, imunološki sistem prepoznaje razne mikroorganizme ( bakterije, viruse , gljivice, parazite), otrove kao nepoznate i priprema odbranu tela od tih nepoznatnih “stranih agenasa”.

Kako ojačati imunitet – voda, san, ishrana i fizička aktivnost

Da bismo održali imunološki sistem jakim moramo živeti u skladu sa prirodom i pre svega imati dovoljan unos kvalitetne vode i hrane, optimalan unos mikronutrijenata ( vitamina, minerala, antioksidanasa, probiotika…) , minimalno 8h kvalitetnog sna i redovnu fizičku aktivnost po mogućnosti u prirodi.

Napomenula bih da sa redovnom fizičkom aktivnošću povećavate protok krvi kroz organe tako da imune ćelije cirkulišu kroz telo. S druge strane uz fizičku aktivnost telo se regeneriše 8x brže . Voda koju pijemo gradi našu ćeliju , cirkuliše u međućelijskom prostoru i vrši razmjenu materija. Bez optimalnog unosa vode, koji zavisi i od godina života, ali i od telesne težine, nema dobre detoksikacije, a samim tim ni zdravlja.

Preporučuje se da prosJečan unos vode bude 8-10 čaša ili oko 2litra. Naglasila bi da je bitan kvalitet vode i da je izvorska voda najbolja. Treba obratiti pažnju na vodu iz česme koja dolazi u naše stanove, tačnije kakve su cevi u kojima ta voda protiče. Često voda iz cijevi u starim zgradama može imati povećanu količinu bakra ili povećanu količinu arsena koji loše utiču na ljudsko zdravlje.

Kvalitetna voda je jonizovana alkalna voda koja alkalizira telo i daje antioksidativne efekte. Najoptimalniji Ph vode koju trebamo piti je pH 8.5. Voda se pije sat vremena prije jela i 1h nakon jela. Ne treba piti vodu u toku jela jer ona razređuje probavne sokove, menja Ph u želucu i crevima i dolazi do lošeg varenja i loše resorpcije što za posledicu može dovesti do opstipacije i loše probave.

Kako ojačati imunitet – 10 savjeta

Ovo su moje preporuke kada je u pitanju ishrana koja će pomoći u jačanju imuiteta:

Smanjiti ili izbaciti iz prehrane rafinisane šećere ( slatkiše, čokolade, torte….).

Čitajte deklaracije na proizvodima koje kupujete, iznenaćete se koliko često ćete naći u sastavu šećer na proizvodima za koje niste ni pomišljali da mogu imati šećer u svom sastavu.

Povećajte dnevni unos voća i povrća.

Preporučuje se 3 porcije povrća ( 2 sveža obroka u salatama i 1 kuvano termički obrađeno povrće) i 2 porcije voća. Jedite zeleno povrće bar dva puta dnevno (spanać, blitvu, brokoli, prokelj, kupus, rukola, matovilac) jer zeleno povrće se ubraja u najdjelotvornije prirodne namirnice u jačanju imuniteta. Zeleno povrće je bogato vitaminim A, C, E i K , kao i mineralima poput kalijuma, magnezijuma, gvožđa, cinka i drugih. Redovno perite svo voće i povrće sodom bikarbonom kako bi ste smanjili unos pesticida i herbicida putem hrane u organizam.

Recept za uklanjanje pesticida i herbicida : 1 kašika soka od limuna, 2 kašike sode bikarbone ( bez aluminijuma) i 2 dl vode. Potopiti voće i/ili povrće da odstoji 30 minuta u ovom rastvoru, zatim isprati ih , osušiti i staviti u frižider.

Povećajte unos zdravih masti koje su odgovorne za zdrav hormonski sistem i krvne sudove

Koristite maslinovo ulje, kokosovo ulje, koštuničavo voće ( orah, badem , lješnjak…), laneno seme, avokado. Izbjegavajte trans masti iz margarina, čipsa, grickalica i ulja od soje, kukuruza koja stvaraju upalne procese u vašem tijelu.

Bujon od kostiju konzumirajte bar dva puta sedmično

 Bujon predstavlja najbolji izvor kolagena , a kolagen je protein koji je bitan za normalan rad gastrointestinalnog trakta. Kada se kolagen razloži formira se želatin koji je bitan u borbi protiv alergija i osetljivosi cjevnog trakta na alergene. Želatin u bujonu sadrži dodatne aminokiseline koje imaju antiaging efekte i djeluju snažno na jačanje imunološkog sistema.

Kada jedete hranu bitno je da dovoljan broj puta sažvaćete svaki zalogaj hrane kako bi se ta hrana što bolje svarila u gastrointestinalnom traktu

 Preporuka je svaki zalogaj sažvakati bar 30 puta. Na taj način se hrana natopi sa dovoljno digestivnih enzima koji olakšavaju varenje i nema nadutosti u stomaku.

Pijte zeleni čaj, čaj od nane ili kantariona

Zeleni čaj pomaže brže sagorijevanju masti i bogat je antiksidantima koji jačaju imunološki sistem i poboljšavaju varenje.

Jedite bijeli luk jer u belom luku imate preko 80 aktivnih supstanci koje jačaju munitet i brane ga od neprijatelja

Jedna od tih supsatnci je alicin, koji pomaže u borbi protiv virusa. Bijeli luk deluje protiv gljivičnih infekcija i važi za prirodan antibiotik u borbi protiv bakterija.

Jedite redovno i ne preskačite obroke

Najbitnije je da imate 3 glavna obroka. Prilikom pripremanja obroka koristite biljke kao što su majčina dušica, ruzmarin , origano, korijander, nana, a od začina kurkumu, cimet, kari, biber, đumbir, kim i dr.

Koristite hranu bogatu PROBIOTICIMA

Sve najnovije Svjetske studije govore o ulozi naše crevne flore u odbrani našeg tijela. Najbolji izvor probiotika je fermentisano povrće kao što je kiseli kupus i ostale vrste turšija, kefir, koziji jogurt…

Unesite optimalno vitamin D u vaše tijelo

Da li ste znali da 80% populacije na našem prostoru ima deficit vitamina D? To je jedini vitamin u našem telu koji sam sebe stvara i uz sve to je i hormon. Vitamin D je bitan za preko 400 procesa koji se dešavaju u našem telu. Deficit vitamina D nalazimo kod metaboličkog sindroma, oboljenja štitne žlezde, autoimunih bolesti, reumatoloških bolesti itd. Namirnice koje su bogate vitaminom D su riba, jaja, pečurke, žitarice, džigerica, sirevi i riblje ulje. Neophodno je sunčanje bar 30 minuta dnevno ( lice, dekolte, ruke i noge) kako bi ste aktivirali dovoljnu količinu vitamina D u vašem tijelu. Naravno sunčanje je moguće leti, ali zato u zimskom periodu je opravdan unos suplemenata vitamina D. Optimalna dnevna doza vitamina D zavisi od uzrasta i zdravstvenog stanja osobe.

Kako ojačati imunitet – dodatni i jako važan sajvet:

Izbjegavajte stres jer stres utiče na naš hormonski sistem koji diktira rad našeg imunološkog sistema. Radite pilates, jogu, meditaciju, jer ove tehnike oslobađaju naše tijelo od stresa.

(Espreso.rs/ Gordana Ljoljić Dolić)
 

Više saznajte na izvornom linku: – AKO BUDETE PRATILI 10 SAVJETA DOKTORICE GORDANE, BIĆETE ZDRAVI KAO DREN: Stvari koje vam mogu spasiti život! / (novi.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.