Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nedeljko Čubrilović kazao je da će, ukoliko član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS zatraži održavanje posebne sjednice entitetskog parlamenta, na šta ima pravo po članu 171. Poslovnika Narodne skupštine, ta sjednica biti zakazana sa dnevnim redom koji predloži predlagač, u ovom slučaju Dodik. 

– Ukoliko član Predsjedništva predloži za dnevni red pitanja koja se tiču izmjena Ustava, o tome, po Ustavu, odlučuju narodni poslanici dvotrećinskom većinom. Dakle, mi ćemo se ponašati kao legalisti i u skladu sa Ustavom, zakonom i Poslovnikom Narodne skupštine RS-a na zahtjev člana Predsjedništva iz RS, ukoliko takav zahtjev stigne, u zakonskom roku ćemo zakazati sjednicu parlamenta sa dnevnim redom koji predlagač predloži – rekao je Čubrilović. 

Naglasio je da je uslovljavanje formiranja Vijeća ministara BiH i predlaganja kandidata za predsjedavajućeg tog tijela sa približavanjem bilo kojem vojnom savezu izmišljen uslov zbog kojeg svi u BiH trpe veliku štetu.

– Ako je politika umješnost postizanja kompromisa i saglasnosti o onim stvarima o kojim se sagovornici mogu dogovoriti, potpuno su nejasne opstrukcije kada je riječ o izboru Vijeća ministara koje traju deset mjeseci od izbora. Stav RS kada je riječ o NATO integracijama svima je poznat, kao i Rezolucija Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti. Zato vezivanje ova dva pitanja jedno s drugim ili jedno za drugo nepotrebno je uslovljavanje, podgrijavanje političkih tenzija i držanje zemlje u stalnoj institucionalnoj krizi – rekao je predsjednik NSRS.

Istakao je da je za RS nedopustivo ignoriranje izborne volje njenih građana, ucjenjivanje i maksimalistički zahtjevi kojima se sprječava sprovođenje izbornog rezultata, posebno nakon usaglašenog sporazuma trojice lidera, koji danas mnogi, kako tvrdi, miniraju i time uvode zemlju u još veću krizu.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba