Sva tri člana Predsjedništva BiH saglasila su se da ne treba biti održana današnja sjednica Predsjedništva BiH, rekao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović novinarima nakon što je otkazana vanredna sjednica. 

On je naveo kako je razlog zbog kojeg misli da nije trebalo ni zakazivati sjednicu ni podnositi zahtjev za održavanje sjednice taj što se nisu stekli uvjeti, “nisu raščišćene stvari za ANP i ostavljen je prostor za dogovor u narednih nekoliko dana da se pokuša naći rješenje”.  

– Rješenje je dogovor oko usvajanja i slanja ANP-a i imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara, što uopće nije sporna stvar ni kada je u pitanju politička stranka ni kada je u pitanju kandidat. Ponavljam, suština je što ne postoji spremnost kod gospodina Dodika da se poštuju svi zakoni ove zemlje. Dakle, moraju se poštivati svi zakoni ove zemlje i Zakon o odbrani i odluka Predsjedništva o MAP-u iz 2009. godine, naravno i Zakon o Vijeću ministara. To sve skupa je jedan paket i iz njega nije moguće uzimati ono što vam odgovara, a odbacivati ono što vam ne odgovara – rekao je Džaferović. 

Niko nikome ne može da prijeti

On je kazao da svi mogu imati različite poglede na trenutna rješenja donesena na nivou države, ali dok se ne dogovorimo da imamo druga rješenja, odnosno dok institucije to ne verificiraju, važe rješenja koja su danas na snazi i ona se, kako je kazao, moraju poštovati.

– To je suština onoga što je bilo na današnjoj sjednici. Gospodin Dodik je rekao, ukoliko ne bude rješenja do 5. septembra vezano za ova pitanja, da će onda biti sazvana Skupština RS i da će se na toj sjednici Skupštine razmatrati povlačenje saglasnosti za nadležnosti BiH vezano za pitanja odbrane, pitanja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i Uprave za indirektno oporezivanje. Ja sam kazao da u ovoj zemlji niko nikome ne treba da prijeti i niko nikome ne može da prijeti. U ovoj zemlji svi moramo poštovati zakone, da to neće biti dobar potez, naprotiv, bit će to vrlo loš potez koji neće moći proizvesti nikakve formalne posljedice zato što su to nadležnosti koje su prenesene sporazumom entiteta i koje je prihvatio Parlament BiH. Bez odluka sva tri ova parlamenta nije moguće ništa promijeniti, može samo da poremeti odnose unutar BiH – kazao je Džaferović.

Džaferović je rekao i kako je sugerirao da se to ne čini te da će se vidjeti „kako će se stvari dalje odvijati. On je istakao i kako smatra da je sporazum potpisan 5. avgusta dobar, te da je potpuno jasno kazano da su se svi obavezali da poštuju zakone i odluke institucija BiH.

– Pominje se unapređenje NATO puta BiH, pominje se NATO integracijska komisija koja treba da priprema nacrte i prijedloge koji će biti dostavljani NATO-u. Dakle, sve to kad pogledate potpuno je jasno, za onog ko to hoće da tumači dobronamjerno, da je tu sadržan i ANP, tako da za mene tu nema nikakve dileme. Inače ja sam bio na tim pregovorima kada je potpisan sporazum i da nisam bio uvjeren da se tu nalazi i ANP, vjerovatno bi onda i drugačiji ishod bio, iako ja nisam potpisnik. Predsjednik Izetbegović (Bakir) je potpisnik tog sporazuma – kazao je Džaferović.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba