Ako ne postoji saglasnost za NATO, treba se fokusirati na EU integracije

Vijesti.ba

Proteklih dvanaest mjeseci, a posebno predizborni i postizborni period, obilježilo je licemerje u političkom životu BiH, smatra poslanik HDZ-a BiH u državnom Parlamentu Predrag Kožul.
Kako u razgovoru za Vijesti.ba ističe, naša država suočena je sa blokadama određenih institucija i fenomenom neprovođenja presuda Ustavnog suda BiH.

“U prvom redu, osvrćem se na presudu u slučaju ‘Božo Ljubić’ koja se tiče izmjene Izbornog zakona BiH. Nismo uspjeli stvoriti temeljene preduslove za implementaciju izbornih rezultata i zato smo sada u ozbiljnim problemima kod konstituisanja vlasti. Posljednji primjer je činjenica da Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH nije dobila rukovodstvo. To je prilično formalna stvar, ali u procedurama nije nebitna i to će stvoriti određene blokade i zastoje u formiranju Vijeća ministara BiH”, naglašava Kožul.

Naš sagovornik ističe da HDZ BiH, bez obzira na složenu političku situaciju, te nezadovoljstvo zbog činjenice da Izborni zakon BiH nije izmijenjen i da presuda u slučaju “Ljubić” nije implementirana, nastoji raditi na deblokadi procesa na svim nivoima gdje to može činiti.

Kožul se nada da će u godini koja je pred nama blokade biti prevaziđene.

“Postoje pozitivni pomaci u međustranačkim razgovorima, bez obzira na to što se o tome stidljivo priča. Čini mi se da može do toga doći, ali bi se morali lišiti licemjernog ponašanja u političkim odnosima i toga da neko čini ono za šta drugog osuđuje”, naglašava ovaj HDZ-ov poslanik.

Na naš upit da li i stranka čiji je član snosi dio odgovornosti i krivice za postojeće stanje, Kožul odgovara kako je “teško apotekarskom vagom mjeriti nečiju krivicu ili zasluge”.

“Svi u političkom procesu griješimo, možda ponekad imamo isključive stavove. No, rekao bih da je HDZ BiH u proteklom mandatu, na svim nivoima gdje smo bili u vlasti, nastojao biti konstruktivan i proaktivan, svjestan trenutka u kojem živimo”, dodaje on.

Kategorično tvrdi – politika HDZ-a BiH je politika zajedničkog nazivnika.

“Želimo da razgovaramo sa našim partnerima iz drugih političkih stranaka i iz drugih naroda o onome o čemu se slažemo, te da te procese vodimo naprijed. Kada je u pitanju ono o čemu se ne slažemo, pokušavamo vrlo pažljivo rješavati”, navodi Kožul.

Jedno od spornih pitanja u BiH svakako su NATO integracije. SDA je kao uslov za imenovanje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, SNSD-ovog kadra, upravo postavila napredak države ka članstvu u ovom vojnom savezu. Vodeća stranka u RS to kategorično odbija.

No, kakva je pozicija HDZ-a BiH spram novonastale situacije? Kožul kaže da je to nešto što “odudara od politike zajedničkog nazivnika”.

“Ako postoji stranka i strana koja je u BiH zainteresovana i za evropske i za NATO integracije, to je HDZ BiH. Ipak, u trenutku kada oko neke bitne stvari ne postoji saglasnost, radije bih se fokusirao na dio u kojem postoji saglasnost. To je svakako proces EU integracija”, istakao je on.

Naš sagovornik je potcrtao da HDZ BiH ima bitno različite stavove o NATO integracijama u odnosu na recentne staove srpske politike u BiH.

“To vrlo jasno kažemo i ne krijemo. No, rekao bih da bi bilo bolje da to nije razlog bilo kakve blokade, nego da je to priča za razgovore”, zaključio je Kožul.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...