Prijetnje Milorada Dodika secesijom izrečene u Beogradu u prisustvu patrijarha SPC-a i predsjednika Srbije ponovo su prošle bez jasnog i nedvosmislenog ograđivanja zvaničnog Beograda od politike usmjerene protiv Bosne i Hercegovine, što mnogo toga govori, piše u saopćenju Stranke demokratske akcije (SDA).

Kako se dodaje, ako Srbija, kako tvrdi njen predsjednik, zaista poštuje Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, onda je krajnje vrijeme da Vučić s riječi prijeđe na djela.

– To podrazumijeva da se konkretno, jasno i nedvosmisleno uskrati podrška Dodikovoj politici, koja nije prijetnja samo Bosni i Hercegovini nego i miru i stabilnosti u cijeloj regiji, a ne da se bez ikakvog osnova istrajava na narativu o „ugroženosti Srba i nepravdi cijelog svijeta prema njima“. Takav narativ bio je prisutan i devedestih godina prošlog stoljeća i svi znamo čime je rezultirao – saopćeno je iz SDA.

Navodi se da SDA nikada neće pristati na Dodikove ultimatume.

– Umjesto pokušaja da dominira i ucjenama pokušava ostvariti svoje političke ciljeve, Dodik bi morao poštovati Dejtonski mirovni sporazum, Ustav BiH te deblokirati državne institucije. Kriza koju je ponovo prouzrokovao najviše štete nanijet će upravo njemu i entitetu RS – piše u saopćenju SDA.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Ako ne stoji iza njegove politike, od Vučića očekujemo da se jasno ogradi od Dodika / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.