Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Većina žena se jako često u svome životu sretne sa ovim pitanjem. Postoje trenuci u kojima ne možete da dočekate da odete kdo doktora ili niste u mogućnosti da uradite test, a bojite se da ste ostali u drugom stanju ili željno iščekujete da to budete.

U trudnoći hormoni počinju da se luče mnogo prije nego što ih je moguće otkriti sa testom, i oni uzrokuju značajne promjene u vašem tijelu. Većina njih se desi pred ciklus, kao što su bolne i otečene grudi (siguran znak da niste trudni) i mogu vas samo dovesti u dilemu dok ne kupite test. Ali ipak, postoji nekoliko sigurnih pokazatelja trudnoće koji se mogu prepoznati rano i to pogotovo ako vam ciklus kasni.

Bolne grudi 

„Bol u grudima je jedna od najuobičajenijih pritužbi svih trudnica“-tvrdi Melisa Goist, ginekolog sa državnog medicinskog centra u Ohaju.
„Tkivo grudi je jako osjetljivo na hormone i kada progesteron i hCG počnu da preplavljuju tijelo nakon što se jajna ćelija oplodi, povećavajući protok krvi usled čega grudi otiču i teže su“-dodaje ona.

Grčevi 

Možete da osjetite grčeve u stomaku kao kada trebate da dobijete ciklus. Ovi grčevi nastaju kada se oplođena jajna ćelija ugnezdi na zid materice. Obično dođe do istezanja materice (zbog toga imate grčeve) što je priprema na masivno širenje tokom narednih devet mjeseci.

Tačkasto krvarenje 

Većina žena zamjeni ovo krvarenje sa regularnim ciklusom.
„Čak do 25 posto žena ima ovo tačkasto krvarenje koje se javlja tokom gnezđenja jajne ćelije“-ističe ginekolog.Ukoliko primijetite da vam je ciklus kraći ili drugačiji od uobičajenog, možda je vrijeme da uradite test.

Zamor 

Postoji umor i postoji ovo: ako na poslu samo razmišljate o spavanju i ne možete da izvršavate svoje svakodnevne aktivnosti, možda se vaše tijelo prilagođava novom članu porodice.

„Čak i dvije nedelje nakon začeća, vaša beba počinje da crpi kalorije vašeg tijela što može da iscrpi svu vašu energiju“-objašnjava Goist.

Tamne bradavice 

Čini li vam se da su vaše grudi drugačije? Hormoni koji se luče u trudnoći utiču i na melanocite, tj. na ćelije koje se nalaze u koži bradavica čineći ih tamnijim.„Žene tamnije puti neće primjetiti ovu promjenu čak i do desete nedelje trudnoće“-tvrdi dr.Melisa Goist.

Mučnina 

Tačno je da se jutarnje mučnine počinju javljati tek nakon nekoliko nedelja, međutim neke žene mogu da osjete već na početku same trudnoće blagu mučninu.„Neke pacijentkinje su znale da se žale na blagu mučninu tokom čitanja u autu ili letova avionom.“

Oticanje 

Ne možete zakopčati više vaše omiljene pantalone? Povećan nivo progesterona u trudnoći usporava rad probavnog trakta, pa vam stomak može biti naduvaniji i blago natečen. Dr.Goist naglašava da se ovo dešava i tokom PMS-a ali nestaje nakon početka ciklusa. Ako otok ne spadne, a ciklus izostane, uradite test na trudnoću.

Učestalo mokrenje 

U trudnoći bubrezi počinju da rade brže da bi izbacili svu tečnost. Zbog toga možete ići jako često u WC. Kasnije u trudnoći ćete ići češće, jer beba počinje da vam pritiska mokraćni mehur.

Iznenadne želje za hranom 

Odjednom možete da poželite veliki hamburger umjesto jedne kifle. To se dešava zato što tijelu nedostaje energije i pokušava da je nadoknadi sa karbonatima.

Glavobolje 

Povećana količina krvi u tijelu može da uzrokuje čestu i blagu napetost u glavi u nekoliko prvih nedelja trudnoće. Ali to kasnije prestaje kada se tijelo navikne na nivo hormona u krvi.

Konstipacija 

Isti hormoni koji uzrokuju oticanje vašeg stomaka su odgovorni i za konstipaciju. S obzirom da je vaš probavni trakt usporen, hrana ne prolazi tako brzo kroz vaša crijeva i možete da imate problema sa zatvorom. Ovaj problem će vas pratiti tokom cijele trudnoće, a može se čak i pogoršati.

Promjene raspoloženja 

Kako nivo hCG hrmona raste tako se vaš zamor povećava i uzrokuje promjene raspoloženja. A još uz to dodajte glavobolje, otečenost, konstipaciju, grčeve, šta vam više treba da biste bili neraspoloženi?

Povišena tjelesna temperatura 

Tokom ovulacije temperatura se blago poveća za pola stepena. Ona obično ostane povišena dok ne dobijete ciklus, međutim kada izostane, a vaša tempertura nije spala ni nakon dvije nedelje, znači da ste u drugom stanju.

/ljepota.ba