Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Kosova Iljbera Hise, Rusije Vladislava Vladislavoviča Maslenikova, Bosne i Hercegovine Branimira Jukića, Slovenije Gregora Preskera i Novog Zelanda Entonija Džordža Simsona, saopćeno je iz njegovog Kabineta.

Đukanović je izrazio očekivanje da će do kraja mandata novoimenovanog ambasadora Ruske Federacije odnosi dvije države biti unaprijeđeni u skladu sa tradicionalno prijateljskim vezama, prenosi “Antena M”.

Konstatirao je da je od žaljenja što odnosi danas nisu u tom duhu, važnija spremnost da ih zajedničkim radom dovedu na očekivani nivo.

– Sadašnji su posljedica poremećaja na globalnoj političkoj sceni – ocijenio je Đukanović, ističući i spremnost da kroz komunikaciju sa evropskim partnerima doprinose pravilnom razumijevanju i obnovi kvalitetne saradnje Rusije i EU. 

Đukanović je istakao da ne treba precjenjivati svoj značaj, ali i da ne treba propustiti priliku za doprinos unapređenju odnosa na globalnoj sceni.

Ocijenio je i da postoji ozbiljan prostor za jačanje ekonomske saradnje, što potvrđuje značajno prisustvo turista i predstavnika ruskog biznisa u Crnoj Gori. 

Maslenikov je istakao da mu je čast da predstavlja svoju zemlju u državi sa kojom Rusiju kako je kazao, spajaju tradicionalne viševijekovne veze prijateljstva. 

Saglasan je da je zategnutost u odnosima povezana pored ostalog sa problemima na međunarodnom planu, uz ocjenu da narodi ove dvije zemlje zaslužuju bolje odnose.

– Što se Crne Gore tiče, ukoliko u Podgorici postoji politička volja za normalizacijom i jačanjem odnosa, mi smo spremni da radimo na tome – naglasio je ruski ambasador.

Razgovor s ambasadorom Kosova

U razgovoru sa ambasadorom Kosova, Đukanović je ukazao na napredak u odnosima dvije zemlje, razuđenu saradnju i učvršćivanje povjerenja kroz stremljenje zajedničkim strateškim interesima i rješavanje pitanja međudržavne granice. 

Ukazao je i na značaj saradnje dvije vlade i drugih organa u brojnim oblastima, kao i spremnost Crne Gore da svoja iskustva iz procesa integracije podijeli sa Kosovom.

Razgovor sa ambasadorom BiH

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorom Bosne i Hercegovine Branimirom Jukićem iskazao očekivanje da njegova diplomatska misija bude nastavak prethodno uspješno obavljenog posla između dvije države.

Odličnim odnosima doprinijelo je i učvršćeno povjerenje i saradnja, kao i potpisivanje Sporazuma o razgraničenju.  

On je iskazao uvjerenje da će i razvoj događaja na unutrašnjem planu, skoro konstituiranje vlasti u BiH pospješiti saradnju i unaprijediti stabilnost i doprinijeti prosperitetu zemlje i ostvarivanju strateških ciljeva, kao i stabilnosti regiona.

U tom smislu, istakao je da je integracija regiona i puna pripadnost evropskom sistemu vrijednosti, put za prevazilaženje višedecenijskog zaostajanja, čemu Crna Gora daje snažan doprinos. 

U kontekstu daljeg razvoja političkog dijaloga on je ukazao na potrebu stvaranja uslova za punu valorizaciju razvojnih resursa dvije države, posebno unapređenja infrastrukture i energetskih potencijala.  

Jukić je istakao da je Crna Gora primjer dobrog susjeda i zahvalio za iskreno prijateljstvo. 

– Crna Gora je i primjer u regionu u pogledu evropskih i evroatlantskih integracija i implementaciji tih vrijednosti za sve države zapadnog Balkana – kazao je ambasador Jukić. 

On je ponovio poziv predsjedniku za zvaničnu posjetu BiH, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno. 

Razgovor sa ambasadorom Slovenije

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorom Slovenije iskazao zadovoljstvo odličnim odnosima dvije države koji nisu samo partnerski, već i prijatelsjki. 

– Posebno je to bilo značajno u periodu savladavanja izazova i integracionih procesa. Zahvalni smo za podršku Slovenije Crnoj Gori i zemljama regiona na putu ostvarivanja evropskih i euroatlantskih interesa, jer je to osnovna potreba ovog regiona – ocijenio je Đukanović, iskazujući očekivanje da će se zastoj na tom putu uskoro prevazići u našem, ali i interesu Evrope i njene stabilnosti i prosperiteta.

Đukanović je zahvalio za razvojnu podršku Slovenije, kao i u ekspertskoj i ekonomskoj ravni. 

Razgovor s ambasadorom Novog Zelanda

Đukanović je ambasadoru Novog Zelanda kazao da je opredjeljenje Crne Gore da radi na unapređenju odnosa bez obzira na geografsku udaljenost, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu. 

– Na to nas inspiriraju sve veći izazovi sa kojima se suočava Evropa u pogledu sigurnosti i zato moramo zajednički doprinositi vitalnim interesima – kazao je on.

Ukazao je i na prostor za unapređenje ekonomske saradnje, posebno imajući u vidu rezultate razvoja na Novom Zelandu. Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba