Nema ničega lošeg u pijenju kafe ujutro. Neki se, međutim, žele riješiti ovisnosti o kofeinu, a drugi se bore sa zdravstvenim stanjem kojem unos kafe šteti. Bez obzira na razlog prestanka, nutricionisti tvrde kako postoje odlične alternative koje mogu zamijeniti taj topli napitak.

1. Zeleni čaj – Studije pokazuju da je ovaj čaj dobar za one koji se bore s alergijama, da je odličan za vid, snižava nivo holesterola i smanjuje rizik od propadanja zuba.

Sadrži manje kofeina i više antioksidansa u usporedbi s kafom. Ne možete postati ovisni o zelenom čaju kao o kafi te nema glavobolja ili problema sa spavanjem.

2. Kefir – Ako se često osjećate napuhano ili vas muče crijeva, ovo bi mogao biti odličan napitak za vas. Kefir je fermentirani mliječni napitak, uzgojen iz kefirnih žitarica. Čuva probavu, jer je bogat probioticima. Ljudima koji piju jogurt kao probiotik, nutricionisti savjetuju da pređu na kefir, jer ima veću količinu dobrih bakterija nego jogurt.

3. Voda s limunom – Limun iskoristite za stvaranje savršene zamjene za jutarnju kafu. Ako je to prva stvar koju ujutro popijete, to je odlično, jer time nadoknađujete vodu koju tijelo izgubi tokom noći. Dodajte pola limuna u tri decilitra mlake do tople vode. Time dobivate odgovarajuću dozu vitamina C i polifenola kako biste poboljšali imunološki sistem i zdravlje kože.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba