Aktivacija MAP-a opet pred ministrima: Uslov za Dodikovog mandatara

vijesti.ba

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vijeća ministara BiH po treći put je uvršten Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH koji je pripremila Komisija za NATO integracijski proces BiH, a njegovo usvajanje u konačnici bi značilo aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Upravo usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana već je drugi put odgođeno na sjednici Vijeća ministara BiH, zbog blokada srpskih političara.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kaže da po važećim odlukama i zakonima, ne bi smjela postojati prepreka za usvajanje ANP-a, što bi otvorilo put za imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara.

– Svake godine se donosi novi ANP, dakle, ovo nije članstvo u NATO paktu, ovo je početak aktivacije MAP-a, koja će ići iz godine u godinu narednih pet ili šest godina – rekao je Zvizdić.

A mandatara za sastav Vijeća ministar neće biti dok se ne ispoštuje član 84. Zakona o odbrani u kojem su jasno definisane obaze na putu ka NATO-u, jasna su dva člana Predsjedništva BiH – Željko Komšić i Šefik Džaferović.

S druge strane predsjedavajući Milorad Dodikkaže da svaka vrsta uslovljavanja i vezivanja tih pitanja nije dobra.

– Ja hoću da kažem da je uslovljavanje nepotrebno. Naravno, važno je implementirati izbore. To je završni koncept svih tih izbora, na kraju krajeva. Ja samo ne želim da se shvati da je to nama nešto posebno važno, kaže Dodik.

Danas mu je podršku pružio i lider HDZ-a Dragan Čović.

Poručivši kako je jasno da ”dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH uslovljavaju predsjedavajućeg Milorada Dodika za neke stvari da bi oni njemu dali saglasnost za mandatara za Vijeće ministara BiH”.

– Mislim da se to ne smije dešavati, ako znamo da imamo unaprijed zadanog mandatara. Znamo da je to predstavnik srpskog naroda, pobjednik u RS. Sasvim je logično bilo da i ova dva člana Predsjedništva BiH, koja su došla bošnjačkim glasovima, podrže takvu inicijativu i ne stvaraju bilo kakav prijepor dalje. Međutim, ako nastave tako… Bože moj. Vjerovatno će imati reakciju sa neke druge strane. Tu mi ništa posebno ne možemo učiniti, rekao je Čović.

Po pitanju NATO ranije su se čuli i stavovi ruskog ministra vanjsikh posova Sergeja Lavrova i amerićkog državnog sekretara Mikea Pomea.

Lavrov kaže da da Rusija ne može da se složi sa pristupanjem BiH NATO-u.

– Nije dobrobit Republike Srpske u pitanju, već stupanje u NATO. To je ono sa čim Rusija ne može da se složi – rekao je Lavrov.

S druge strane, sedmicu ranije, američki državni sekretar Mike Pompeo u pismu članovima Predsjedništva BiH poručuje. On je naglasio kako je BiH od strateškog značaja za stabilnost u regiji, te je pozvao bh. vlasti da usvoje Nacionalni godišnji program, a što je i NATO uslov za Aktivaciju akcionog plana za članstvo BiH u NATO postavljen u decembru prošle godine.
– Upravo zato, Sjedinjene Američke Države žele i cijene veći stepen saradnje. Sada je pravo vrijeme da se NATO savezu dostavi Godišnji nacionalni plan, naveo je Pompeo.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...