Na području Grada Bihaća u protekla 24 sata potvrđen je jedan novi slučaj pozitivan na virus COVID-19, čime je broj oboljelih na području grada iznosi 9 osoba, uz jedan smrtni slučaj.

U Sarajevo, u referentnu laboratoriju, sa područja Unsko-sanskog kantona, jučer je poslano 34 uzorka za testiranje na koronavirus. Rezultati testova pokazali su 8 pozitivnih i 26 negativnih na koronavirus.

Riječ je o šest osoba iz Cazina, jednoj osobi iz Bihaća i jednoj iz Bosanske Krupe. U Kantonalnoj bolnici u Bihaću je trenutno 13 pacijenata, od čega je pet pozitivnih na koronavirus, ostali pod sumnjom i svi su stabilno.

Trenutno je u samoizolaciji po riješenjima nadležnih službi na području grada 743 osoba, dok je na području Unsko-sanskog kantona u samoizolaciji se nalazi 3436 osoba. Kada je u pitanju broj osoba kojima je isteklo riješenje o samoizolaciji na području grada Bihaća evidentirane su 63 osobe, a na području USK-a 301 osoba.
(Napomena: podaci uzeti sa zvaničnih kanala i institucija).

Izolatorij Doma zdravlja Bihać opremljen i spreman za funkciju prijema lakše i srednje teških bolesnika oboljelih od koronavirusa sa ukupno 75 kreveta. Dom zdravlja Bihać tokom protekla 24 sata imao je 276 redovnih intervencija i pregleda. Kada je u pitanju koronavirus, uposlenici Doma zdravlja Bihać poslali su 4 uzorka za slanje u Sarajevo na testiranje. Ispred ZU Doma zdravlja u funkciji je trijažni punkt koji je postavljen u krugu objekta, radi trijaže svih pacijenata koji ulaze u ovu zdravstvenu ustanovu.

Na području Grada Bihaća u protekla 24 sata evidentirano je osam narušavanja javnog reda i mira, dok nije evidentirana niti jedna saobraćajna nesreće. Vatrogasna jedinica Bihać nije imala intervencija.

Uposlenici Matičnog ureda zajedno sa članovima štabova mjesnih zajednica od petka shodno naredbi Štaba civilne zaštite Grada Bihaća u cilju poštivanja naredbi o zabrani kretanja osoba starijih od 65 godina, započeli su obilazak osoba starijih od 65 godina koje penziju ostvaruju iz inostranstva u cilju ovjeravanja potrebnih punomoći za ostvarivanje iste. Ovjereno je do sada preko 265 punomoći, a danas ( četvrtak 02. april ) je ovjeravanje punomoći u MZ Ružica, MZ Gata, MZ Vrsta, MZ Bakšaiš, MZ Veliko Založje, MZ Čavkići, MZ Luke, MZ Donje Prekounje, MZ Izačić, MZ Pritoka i MZ Kamenica.

Sve osobe starije od 65 godina kojima je potrebna punomoć za ostvarivanje penzija iz inostranstva mogu se obratiti komandantima štabova civilne zaštite u svojoj mjesnoj zajednici radi formiranja evidencije.

Tokom proteklog dana članovi štabova civilne zaštite po mjesnim zajednicama izvršili su redovnu kontrolu osoba kojima su izdata rješenja o samoizolaciji ili zdravstvenom nadzoru zbog preventivne zaštite od koronavirusa COVID-19. Prema izjavama članova štabova mjesnih zajednica Klokot-Papari ( 7 osoba u izolaciji), Žegar ( 2 osobe u izolaciji), Ripač ( 9 osobe u izolaciji), Pritoka ( 3 osoba u izolaciji), Izačić ( 29 osobe u izolaciji), Hatinac( 1 osoba u izolaciji), Orašac ( 9 osoba u izolaciji), Vrsta ( 13 osoba u izolaciji), Kamenica ( 4 osobe u izolaciji), Brekovica ( 18 osobe u izolaciji), Donje Prekounje ( 12 osoba u izolaciji), Gata ( 14 osoba u izolaciji), Ribić-Orljani ( 6 osoba u izolaciji), Ozimice I ( 13 osoba u izolaciji), MZ Ozimice II ( 4 osobe u izolaciji), Sokolac ( 8 osoba u izolaciji), Vedro Polje( 9 osoba u izolaciji), Luke ( 8 osoba u izolaciji) , Jezero-Privilica( 9 osoba u izolaciji), MZ Centar (2 osobe u izolaciji), MZ Veliko Založje ( 6 osoba u izolaciji), MZ Ružica ( 6 osoba u izolaciji), MZ Mali Lug ( 4 osoba u izolaciji), građani u samoizolaciji poštuje naredbu Kantonalnog štaba civilne zaštite USK-a. Članovi štabova, istovremeno su u svim mjesnim zajednicama Grada Bihaća obišli su starije osobe i porodice u stanju socijalne pomoći.

Javna kuhinja Imaret vršila je podjelu paketa i toplih obroka u MZ Ripač i MZ Orašac, a istovremeno je podijeljeno 33 obroka za korisnike kuhinje. Javna kuhinja Merhamet nastavila sa podjelom prehrambenih paketa u MZ Izačić i MZ Ozimice 2 . Planinarsko društvo Horizont zajedno sa organizacijom Pomozi.ba pokrenulo je javnu kuhinju za potrebe socijalno ugroženih osoba, a tokom jučerašnjeg dana otpočelo se sa pripremama za pripremanje 120 obroka za najugroženije građane sa područja Grada Bihaća i Općine Bosanska Krupa.

Izvor: USkinfo.ba