Na području grada Bihaća u protekla 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj osobe pozitivne na virus COVID-19, čime broj oboljelih na području grada iznosi 10 osoba. Nažalost, na području Grada Bihaća do sada su evidentirana četiri smrtna slučaja, istovremeno 14 osoba je ozdravilo su od koronavirusa.

Trenutno je u samoizolaciji po riješenjima nadležnih službi na području grada 34 osobe, a sa područja grada Bihaća u karanteni u Cazin nalazi se 21 osoba. Kada je u pitanju broj osoba kojima je isteklo riješenje o samoizolaciji na području grada Bihaća evidentirano je 763 osoba.
(Napomena: podaci uzeti sa zvaničnih kanala i institucija).

Izolatorij Doma zdravlja Bihać opremljen i spreman za funkciju prijema lakše i srednje teških bolesnika oboljelih od koronavirusa sa maksimalno dostupnih 75 kreveta. Dom zdravlja Bihać tokom protekla 24 sata imao je 31 redovnu intervencija i pregleda. Kada je u pitanju koronavirus, uposlenici Doma zdravlja Bihać jučer su poslali 23 uzoraka u Sarajevo na testiranje. Ispred ZU Doma zdravlja u funkciji je trijažni punkt koji je postavljen u krugu objekta, radi trijaže svih pacijenata koji ulaze u ovu zdravstvenu ustanovu.

Na području grada Bihaća u protekla 24 sata evidentirano je 1 narušavanje javnog reda i mira i 3 saobraćajne nesreće. Vatrogasna jedinica Bihać nije imala intervencije.

Tokom proteklog dana članovi štabova civilne zaštite po mjesnim zajednicama izvršili su redovnu kontrolu osoba kojima su izdata rješenja o samoizolaciji ili zdravstvenom nadzoru zbog preventivne zaštite od koronavirusa COVID-19. Istovremeno su u svim mjesnim zajednicama Grada Bihaća obišli su starije osobe i porodice u stanju socijalne pomoći, te vršili podjelu toplih obroka koji su pripremljeni u javnim kuhinjama.

Tokom jučerašnjeg dana volonteri javnih kuhinja Imaret, Merhamet i PD Horizont podijelili su 470 toplih obroka za socijalno ugrožene građane.

U gradu Bihaću postavljena su i u funkciji 3 dezinfekciona tunela i to na lokacijama centar grada, Ozimice I i ZU Dom zdravlja Bihać.

U toku je premiještanje migranata sa ulica grada Bihaća u privremeni kamp Lipa.

JP Veterinarska stanica d.o.o. Bihać vršila je dezinfekciju objekata na području grada Bihaća: zgrada Gradske uprave, dom Vatrogasne jedinice, Kantonalni sud, Opštinski sud, kuće SPŽZ na Kamenici, Kantonalno tužilaštvo, ulice Hasana Kijafe Pruščaka i javne površine uz objekte u pomenutoj ulici, ulice Mehmed paše Sokolovića i javne površine uz objekte u pomenutoj ulici, ulice Murat bega Ibrahimpašića i javne površine uz objekte u pomenutoj ulici, mostove ( gradski most, pasarela, mostovi na gradskoj otoci, most u gradskom parku i most na Ozimicama 1), prevozna sredstva (vozila za dostavu, kamioni, kombi vozila) ulaz u zgradu na Ozimicama II B2 D4, ulica Harmanska i poslovni objekti u pomenutoj ulici, ulica Darivalaca krvi i poslovni objekti u pomenutoj ulici i poslovni objekti u blizini Kantonalne bolnice dr. Irfan Ljubijankić.

Vatrogasna jedinica Bihać vršila je dezinfekciju u ulicama Đačka, Bihaćkih branilaca, Put Armije RBiH, Dom zdravlja Bihać, Kasima Ćehajića i Jablanska.

JKP “Komrad“ d.o.o. Bihać vršio je dezifekciju u naselju Muslići i u MZ Izačić (Kula, Briševac, ulica Tigar-Sloboda 94 do džamije i granični prelaz Izačić).

ZU „Dom zdravlja“ nije vršio dezifekciju.

Pojačana dezinfekcija objekata kolektivnog stanovanja: GTO-8 zgrada , a firme Zijo i sin d.o.o. i JU“Stanouprava“ nisu vršili dezinfekciju objekata.

Vrši se redovan odvoz smeća. Vodosnabdijevanje na području Grada Bihaća odvija se bez poteškoća i prekida. Voda na svim izvorištima koja su pod nadzorom JP „Vodovod“ Bihać je zdravstveno ispravna. Snabdijevanje električnom energijom na području grada Bihaća odvija se bez ikakvih poteškoća. PTT saobraćaj se odvija bez poteškoća.

Izvor: Biscani.net