Šef diplomatije Adel al-Jubeir izjavio je da će se osumnjičenima za ubistvo novinara Jamala Khashoggija suditi u Saudijskoj Arabiji, nakon što je Turska zatražila njihovo izručenje.
“Što se tiče izručenja, ti su pojedinci saudijski građani. Zatvoreni su u Saudijskoj Arabiji, istraga se vodi u Saudijskoj Arabiji i bit će im suđeno u Saudijskoj Arabiji”, rekao je Al-Jubeir, na konferenciji o sigurnosti u Manami.

Al-Jubeir nazvao je globalni protest zbog ubistva Khashoggija “histeričnim”, kazavši da za istragu treba vremena i da činjenice trebaju biti utvrđene dok se proces nastavlja.

Po njemu, saudijsko kraljevstvo je “jasno navelo da će odgovorni biti izvedeni pred lice pravde”.

Odgovarajući na pitanja novinara na regionalnom samitu u Bahreinu, Al-Jubeir je opisao vezu Saudijske Arabije i Sjedinjenih Američkih Država kao “oklopljenu željezom”, iako je američki ministar odbrane James Mattis ranije kazao da ubistvo “podriva regionalnu stabilnost”.

Dodao je da saudijske službe za provođenje zakona u Turskoj rade zajedno sa turskim kolegama, te da će ubice biti sudski gonjene u Saudijskoj Arabiji.

Komentari dolaze dan nakon što je Turska objavila planove da traži izručenje 18 ljudi koji se sumnjiče da su ubili Khashoggija.

Jamal Khashoggi je ubijen 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijska Arabija je insistirala više od dvije sedmice da je on izašao iz konzulata, da bi na kraju saopćila da je ubijen u tuči. U četvrtak su saudijski tužioci okarakterizirali ubistvo kao zločin s predumišljajem.