Makedonija, Bosna i Kosovo su na ivici provalije, propasti institucija, urušavanja društva i eskalacije nasilja. Ovo upozorenje piše u analizi koju je objavio američki „Foreign Affairs“, jedan od najuticajnijih svjetskih časopisa za međunarodne odnose, prenosi blic.

Washington je, kako se ocjenjuje, preuranjeno prebacio odgovornost za region na Evropljane, čija strategija „štapa i mrkve“ nije dala rezultat, dok Vladimir Putin ne bira sredstva, poput ekonomskih ucjena i podrške vladi Nikole Gruevskog u Skoplju, da umanji uticaj Zapada.

MAKEDONIJA: LOŠA VLAST GUBI KOMPAS

Makedonija je pravi primjer neuspjeha. SAD i EU ova zemlja slabo zanima, a Grčka je blokira na putu ka EU i NATO-u. Vlast niže skandale, a protiv nje su se, u građanskim protestima, ujedinili Makedonci i Albanci. Medijsku cenzuru aktivnosti opozicije probija albanska TV „Alsat“. Usred toga, javlja se opasnost od albanskog ekstremizma, kao naručena za premijera Gruevskog, koji igra na kartu nacionalizma i na tvrdnju o međunarodnoj zavjeri. „Deluje da je Gruevski riješen da se bori za vlast do kraja, ostavljajući stabilnost Makedonije u ruševinama.“

BOSNA: DRŽAVA PRED RASPADOM

„Ako je Makedonija u akutnim bolovima, Bosna se suočava sa dubokom i gotovo neizlječivom povredom“, konstatuje se u analizi. Kao najopasniji faktori, pored stalnog međuetničkog nepovjerenja, navode se radikalni islam i ruski uticaj, a za političke lidere Srba i Hrvata ocjenjuje se da već vuku konkretne poteze za podjelu države. Rezultati popisa koji će biti objavljeni u junu, kao i 20. godišnjica masakra u Srebrenici mogli bi dodatno da ugroze krhku zemlju, koja bi utonula u novi rat u slučaju referenduma o ostanku Republike Srpske u BiH.

KOSOVO: ISLAMISTI I NACIONALISTI

Kosovo je „u jadnom stanju“, upozorava „Foreign Affairs“. Kao posebna opasnost navode se radikalne opcije za ujedinjenje Kosova sa Albanijom, što bi otvorilo novi sukob sa Srbijom. Vlada u Prištini je počela da zauzima čvrst stav u dijalogu u Briselu, a u isto vrijeme se primjećuju znaci pojačanog islamskog radikalizma. „Velika je bojazan da bi islamisti mogli da nađu zajednički jezik sa radikalnim albanskim nacionalistima. Brisel i Washington treba da pritisnu albanske lidere da napreduju u reformama u vladavini prava“, piše u analizi.

//NOVI.BA