“Ne rade to samo maloljetnice iz prijestolnice, već i iz drugih urbanih sredina. Smatraju da je to što ‘posao’ ugovaraju preko interneta sigurnije nego da su na ulici. Web-oglašavanjem pokušavaju da izbjegnu makroe, i da cjelokupnu zaradu imaju za sebe”, kaže sagovornik Blica iz MUP Srbije.

Među maloljetnicama koje posredstvom interneta nude seksualne usluge ima čak i učenica sedmog i osmog razreda, pa i mlađih, koje su tek ušle u drugu deceniju života. Mahom su to “deca iz siromašnijih i disfunkcionalnih porodica“.

“Koristeći internet i razne društvene mreže, one prvo nude seksualne usluge poznanicima. Potom se taj krug ponude polako širi. Postoje i specijalizovani sajtovi na kojima djevojčice nude seksualne usluge. Prvi kontakti su posredstvom web-kamera, a onda pređu i na susrete”, objašnjava izvor iz policije i dodaje da tu zaradu najmlađe prostitutke troše na kupovinu stvari koje su im nedostupne, a njihovim vršnjakinjama iz dobrostojećih porodica pružaju roditelji – mobilne telefone, garderobu, šminku…

Naš sagovornik napominje da to što najmlađe prostitutke prate informacione trendove, ne znači da na ulicama nema maloljetnica koje nude svoje tijelo na prodaju.

“Najčešće su to djevojčice uzrasta od 12 do 14 godina i mlađe maloljetnice od 14 do 16 godina. Ima ih u zoni pored Plavog mosta, na početku Pančevačkog puta i te maloljetne prostitutke imaju makroe. To je organizovani kriminal i ta djeca su žrtve trgovine ljudima. Za cijeli dan njihova zarada je mahom samo po nekoliko stotina dinara, dok većinu novca uzima podvodač”, navodi sagovornik Blica iz policije.

Sanja Kljajić, direktorica Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, kaže da je najmlađa žrtva sa kojom su oni radili bila 12-godišnja djevojčica koju je podvodio stanodavac.

“Maloljetne prostitutke najčešće negiraju da su žrtve, posebno kad ih je na to primorala njima bliska osoba. I kad tvrde da su dobrovoljno i samostalno počele da se bave prostitucijom – mi znamo da to nije tačno. Njih su u taj svet uvukli stariji. Ne mora to da bude klasičan podvodač, već neka starija djevojka iz njihovog okruženja, pa i drugarica koja se već bavi prostitucijom”, tvrdi Sanja Kljajić.

Ona objašnjava da je krivično djelo kad maloljetnica ima i po nekoliko decenija starijeg “sponzora“ koji joj dnevno ili sedmično za seks daje izvjesnu sumu novca ili poklone.

“To je klasična zloupotreba maloljetnog djeteta bez obzira na to što i maloljetnica i mušterija smatraju da je sve na dobrovoljnoj bazi. Državni organi moraju da reaguju i sankcionišu to”, upozorava direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Sanja Kljajić.

/klix.ba