Albanski ministar unutrašnjih poslova podnio ostavku

N1

Albanski ministar unutrašnjih poslova Fatmir Xhafaj podnio je ostavku u subotu i naslijedit će ga sigurnosni savjetnik premijera Edija Rame, Sander Lleshi, bivši vojni general, sudeći po saopćenjima Xhafaja i Rame.

Xhafajeva ostavka došla je kao iznenađenje nakon što je policija uhapsila 27 ljudi u velikoj akciji slamanja narko bandi i dvojicu bivših socijalističkih poslanika zbog pronevjere, ali nije uspjela uhapsiti vođu narko bande koji izbjegava hapšenje već dvije godine.

Rama u objavi priznaje Xhafajev doprinos “izgradnji puta” ali je tražio “veću brznu i značajne rezultate” od Lleshija, koji tečno govori njemački jezik i školovan je u Njemačkoj i Sjedinjenim Državama.

NATO članici i pretendentu na članstvo u Evropskoj uniji, Albaniji, u više navrata je poručeno kako treba da se bori protiv organiziranog kriminala, narko bandi i korupcije ukoliko želi da se pridruži bloku.

Tokom 18 mjeseci provedenih na ministarskoj dužnosti, Xhafaj je bio pod pritiskom opozicije da podnese ostavku zbog presude za trgovinu drogama njegovom polubratu u Italiji početkom 2.000. godine, ali je Rama stao uz njega.

Xhafajev brat otputovao je u Italiju kako bi se suočio s pravdom samo tri sedmice nakon njegovog imenovanja za ministra i počeo je služiti zatvorsku kaznu dužu od sedam godina.

Rama je, ipak, bio nestrpljiv da vidi Xhafaju leđa. On je objavio njegovu ostavku na društvenim mrežama u subotu ujutru, dok je Xhafaju trebalo nekoliko sati da to prizna, rekavši novinarima da je prijepodne proveo s porodicom.

“Izazovi su bili veliki i ja sam ponosan, uspjeli smo da ojačamo red i zakon i sigurnost, ostvarujući uspjehe koji su se godinama smatrali nemogućim”, navodi on u izjavi za javnost.

Xhafaj je došao na ministarski položaj nakon njegovog doprinosa ključnoj reformi pravosuđa koja je imala za cilj čišćenje sudstva od korumpiranih sudaca i koja mu je očigledno priskrbila podršku zapadnih diplomata.

Čelnik opozicione Demokratske stranke Lulzim Basha izjavio je da je njegov odlazak “prekretnica u našoj borbi čišćenja politike od kriminala” jer je Xhafaj bio “jedini ministar unutrašnjih poslova u Evropi čiji je brat trgovac drogom”.

Xhafajev prethodnik Saimir Tahiri također je podnio ostavku jer je mogao biti istraživan zbog navodnih veza s bandom krijumčara kanabisa koju su predvodili njegovi daleki rođaci. To je dovelo do brojnih pitanja zašto Rama nije odredio “čistog” ministra unutrašnjih poslova, prenosi Reuters.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...