Ambasada SAD-a: Dodikovi navodi su izmišljotine, teorije zavjere u službi izbornih kampanja

klix.ba
Ambasada SAD-a u BiH reagovala je na navode Milorada Dodika koji tvrdi da sporazum Vijeća ministara BiH s USAID-om urušava ustavni poredak BiH.

Ambasada SAD-a u BiH reagovala je na navode Milorada Dodika koji tvrdi da sporazum Vijeća ministara BiH s USAID-om urušava ustavni poredak BiH. U saopćenju se navodi da je riječ o izmišljotinama.

“Ponovo se pomoć naroda Sjedinjenih Američkih Država koristi da bi se dokazivale nevjerovatne teorije zavjere koje su u službi izbornih kampanja u Bosni i Hercegovini. Prema procjenama, Sjedinjene Američke Države do sada su uložile gotovo dvije milijarde dolara u rekonstrukciju i izgradnju demokratskih institucija u BiH. Detaljne informacije o našim programima su potpuno transparentne i dostupne na sljedećim linkovima: www.usaid.gov/bosnia i ba.usembassy.gov.

Kako bi se osigurala transparentnost te partnerski odnos s vladama u Bosni i Hercegovini, navodi se da je USAID u proteklih šest mjeseci radio na pripremi Okvirnog sporazuma s Vijećem ministara BiH u svrhu definisanja programa za borbu protiv korupcije.

“Ovo je tek prvi korak. O konkretnim detaljima programa se upravo sada razgovara s bh. vlastima. Planirani programi bi trebalo da predstavljaju nastavak dosadašnjih napora u borbi protiv korupcije posredstvom automatizacije vladinih sistema, poboljšanja procesa javnih nabavki te podrške javnom nadzoru nad potrošnjom vlasti. Kao i uvijek, Vlada SAD svoje projekte implementira uz punu koordinaciju s domaćim vlastima te u skladu s domaćim zakonima. Lažne optužbe Milorada Dodika na račun projekta koji za cilj ima borbu protiv korupcije u javnom sektoru trebale bi da potaknu pitanja o njegovoj predanosti transparentnoj i efikasnoj vladavini, kao i o njegovim ličnim motivima, imajući u vidu nedavne izvještaje o nekretninama i drugoj imovini u njegovom posjedu”, stoji u saopćenju.

Iz Ambasade navode da su tekući programi Vlade SAD usmjereni na podršku reformskim procesima u zemlji, podsticanje ekonomskog razvoja, poboljšanje sigurnosti i osnaživanje civilnog sektora, uključujući i nezavisne medije.

“Ponosni smo na ove programe, kao i na partnerski odnos uspostavljen s predstavnicima civilnog društva, medija, nevladinih organizacija te s građanima širom Bosne i Hercegovine. Pokušaji da se javnost zavede i da se zaplaše organizacije i pojedinci koji su posvećeni izgradnji bolje Bosne i Hercegovine su neprihvatljivi i nedemokratski”, saopćili su iz Ambasade.

Zvizdić odgovorio Dodiku: Vanjska politika je nadležnost BiH, nećemo tražiti mišljenje nižih nivoa vlasti

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić reagovao je na navode predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika koji tvrdi da sporazum Vijeća ministara BiH s USAID-om urušava ustavni poredak BiH.

“Radikalni populizam baziran na manipulativnim, bombastičnim i izmišljenim temama i dogadjajima, začinjen provokativnim i ucjenjivačkim porukama, a sve češće i otvorenije ‘opasnim izjavama i namjerama’, postao je svakodnevni vid predizbornog djelovanja Milorada Dodika”, poručio je Zvizdić.

Kako kaže, posljednji u nizu takvih neselektivnih, paničnih i neargumentovanih is(na)pada je, ničim izazvan, usmjeren protiv Prijedloga Sporazuma o grant sredstvima za razvojne ciljeve između Sjedinjenih Američkih Država, putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Bosne i Hercegovine, putem Agencije za javne nabavke BiH, za razvojni cilj borbe protiv korupcije koji je potpuno transparentno pripremljen, razmatran i prihvaćen na sjednici Vijeća ministara BiH 16. augusta 2018. godine u skladu s važećim poslovničkim procedurama i odredbama.

“U skladu s odredbama Ustava BiH, prema kojem su vanjska politika i međunarodne obaveze u nadležnosti institucija BiH, Vijeće ministara BiH nije bilo u obavezi da u vezi s predmetnim sporazumom traži mišljenje nižih nivoa vlasti. Nismo to uradili sad i nećemo to uraditi u bilo kojoj proceduri koja je u nadležnosti države Bi i u tom smislu Vijeće ministara BIH uopće ne obavezuje, niti interesuje šta o tome misle entitetski dužnosnici”, saopćio je Zvizdić.

Kako kaže, stav Vijeća ministara BiH je od početka jasan i on glasi: “Prihvatamo, pa čak i podstičemo dobru saradnju, ali ne dozvoljavamo miješanje u ustavne nadležnosti države BiH”.

“Ali, potpuno je jasno da izvor Dodikove nervoze nisu procedure ili već ogoljena floskula prijenosa ustavnih nadležnosti koju Dodik sistematski zloupotrebljava, dok ih istovremeno on sam najagresivnije krši, nego upravo procesi koje vodi Vijeće ministara BiH, a kojih se očito najviše plaši, jer su vezani za jačanje državnih institucija i vladavinu prava. Jer ko, osim onih koji su protiv općeprihvaćenih demokratskih standarda, može biti protiv osnovnih projektnih ciljeva usvojenog Sporazuma s USAID-om: (1) Unapređenje kapaciteta Agencije za javne nabavke da implementira transparentne procedure javnih nabavki; (2) Jačanje kritičnih procesa za sprečavanje korupcije u javnim institucijama i (3) Povećan nadzor i sprovođenje antikorupcijskih procesa”, saopćio je predsjedavajući.

Zvizdić je poručio i da bi se navedeni ciljevi realizirali, USAID će, u skladu s odredbama sporazuma, osigurati iznos od 8 miliona američkih dolara. Finansiranje će biti postepeno, a sredstva neće biti operativna odmah, što u potpunosti pobija Dodikovu “teoriju zavjere” da će sredstva biti iskorištena za izbore u BiH.

“Osim toga, USAID u BiH djeluje od 1995. godine i od tada do danas je kroz razne projekte podrške ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH osigurao blizu 1,8 milijardi dolara. Zbog toga i ovom prilikom želim u ime građana BiH zahvaliti prijateljskom američkom narodu i Sjedinjenim Američkim Državama na svemu pozitivnom, korisnom i korektnom što su uradili za Bosnu i Hercegovinu, a posebno zbog činjenice da su uvijek ispravno razumjeli bosanskohercegovačke unutrašnje odnose i zalagali sa za regionalni značaj, opstojnost, cjelovitost i demokratski razvoj BiH”, navodi on.

Zaključuje da, za razliku od Dodika, svi oni koji vole BiH imaju jedan ključni kriterij kojim definiraju prijatelje, a to je podrška suverenitetu, teritorijalnom integritetu i međunarodnopravnom subjektivitetu cjelovite i nedjeljive Bosne i Hercegovine.

“Dakle, jedini meritoran kriterij prijateljstva je podrška državi BiH i svim njenim građanima, njenom euroatlantskom putu, ekonomskom razvoju, miru i sigurnosti, a ne, kako to Dodik zamišlja, pojedinim političkim partijama ili propalim nacionalističkim i hegemonističkim idejama. Upravo zbog takve jasne i nedvosmislene podrške državotvornim kapacitetima i važećem ustavnom uređenju BiH, Sjedinjene Američke Države su jedan od najvećih i najvažnijih prijatelja BiH. Tako je bilo, tako je sada i tako će i dalje biti, bez obzira na paničnu nervozu antibosanskih snaga čiji je Dodik trenutni eksponent. I to trebaju znati, i upamtiti, i oni koji vole, a posebno oni koji ne vole BiH. U protivnom, ko bi pametan u BiH ili van nje, imajući u vidu važnost unutrašnje i regionalne saradnje, mira i stabilnosti, potpisao i podržao ovo što govori i radi Milorad Dodik”, poručio je Zvizdić.

Dodik tvrdi da sporazum Vijeća ministara s USAID-om urušava ustavni poredak BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da sporazum Vijeća ministara BiH i USAID-a, u vezi sa borbom protiv kriminala i korupcije, ima skrivene i koruptivne namjere.

“Uspostavljena je nova praksa da Vijeće ministara prihvata implementaciju osam miliona dolara posredstvom nevladinih organizacija, a bez saglasnosti entiteta. To je urušavanje ustavnog poretka, što se nije moglo do sada dešavati”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci, a zbog čega je organizirao vanrednu konferenciju za novinare.

On je istakao da će sredstva biti dodijeljena organizacijama u kojima nema transparentnosti.

“Naša istraga će se odnositi na to kome će biti dodijeljena sredstva, jer je predviđeni način dodjele direktno miješanje u izborni proces”, rekao je Dodik.

Ponovo je napao i Američku ambasadu u BiH.

“Ranije se to nije moglo dešavati. USAID je mogao da donira sredstva zajedničkim institucijama i da se implementacija vrši predviđeno zakonima RS i BiH. Miješa se u unutrašnji život BiH, na bazi prakse koja je ranije osmišljena u Američkoj Ambasadi, i ide na to da se zaobiđu procedure. Dodjeljuju se institucijama i organima koji su prikriveni, to je miješanje u unutrašnje stvari, bez obzira što imaju prividnu saglasnost”, poručio je Dodik.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...