Ambasada Velike Britanije Dodiku: Lažne prijetnje dobar su način ubiranja izbornih poena, ali nose rizik


Britanska ambasada osvrnula se na rastući spisak smiješnih teorija zavjere koje dolaze od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i RTRS-a.

Saopćenje Britanske ambasade u Sarajevouprenosimo u cijelosti:

Britanska ambasada neće ”uživo” komentirati rastući spisak smiješnih teorija zavjere koji promoviraju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i RTRS, javni emiter za koji je EU u izvještaju o BiH iz 2016. godine potvrdio da je pod jakim utjecajem njegove stranke. Ali, ne možemo ignorirati nedavne neosnovane napade na dvoje poznatih novinara, koji su, zajedno s mnogim drugim, nedavno učestvovali u Britanskom – bh. Fellowship programu. Ova vrsta političkog pritiska i zastrašivanja je u potpunosti neprihvatljiva i napad je na slobodu izražavanja. Zapravo, Britansko-bh. Fellowship program ima gotovo 250 učesnika, koji dolaze iz polja politike, civilnog društva, biznisa i medija. Viši zvaničnici Vlade RS i RTRS-a su također učesnici ovog programa.

Veoma je razočaravajuće to da je predsjednik Dodik odlučio predstavljati Ujedinjeno Kraljevstvo kao neku vrstu prijetnje Republici Srpskoj. Izmišljanje lažnih prijetnji je možda dobar način ubiranja izbornih poena, ali nosi rizik da ugrozi dugoročne odnose s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Ujedinjeno Kraljevstvo je dugogodišnji partner Republike Srpske i svake godine ulažemo milione konvertibilnih maraka kako bi pomogli vlastima Republike Srpske da ispune svoje važne ustavne obaveze u sklopu BiH. Samo u posljednjih nekoliko godina pomogli smo u izradi transportne i energetske strategije za RS, koje su otključale investicije vrijedne desetine miliona eura. Poboljšali smo poslovnu klimu u mnogim gradovima, od Banje Luke do Trebinja, i uspostavili smo novi, on-line sistem registracije novih kompanija na jednom mjestu (one-stop shop). Radimo s policijom RS kako bi poboljšali njihovu sposobnost da se bore protiv terorizma i organiziranog kriminala, a sa sudovima kako bi ubrzali rješavanje privrednih sporova. Pomogli smo da se izradi novi zakon koji će pružiti veću podršku civilnim žrtvama rata. U Banju Luku smo doveli izložbe velikih umjetnika Dejmijena Hirsta (Damian) i Grejsona Perija (Grayson Perry). Osigurali smo stipendije da mladi ljudi mogu studirati na vodećim britanskim univerzitetima. I da, nastavljamo da dajemo doprinos EUFOR-u u vidu snaga kako bi se osiguralo sigurno i sigurno okruženje u cijeloj BiH. Ovo nisu djela zemlje koja ima za cilj da naruši ili destabilizira RS. Upravo suprotno, mi želimo jaku, stabilnu i prosperitetnu RS, u sklopu jake, stabilne i prosperitetne BiH.

Ujedinjeno Kraljevstvo ne zauzima strane na izborima u BiH. Na građanima je da odaberu svoje predstavnike. Naše opredjeljenje je da radimo s bilo kim ko će poštivati Ustav i provoditi reforme koje će učiniti da ova zemlja postane bolja za živjeti u njoj. Želimo čuti puno više o planovima stranaka da ojačaju ekonomiju i vladavinu prava, te da zaustave odliv mozgova i mladih, kako bi mi mogli planirati da pružimo podršku takvim naporima. Ljubazno molimo sve relevantne faktore da se fokusiraju na ova važna unutrašnja pitanja i da prestanu s pokušajima da uvuku Ujedinjeno Kraljevstvo u svoje izborne kampanje.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...