O aktuelnoj migrantskoj krizi koja se najviše reflektira u Gradu Bihaću danas su u Bihaću razgovarali Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća i NJ.E. Reinout Vos, ambasador Kraljevine Holandije u BiH.

Kako je istaknuto na današnjem sastanku, građani Bihaća zajedno sa lokalnim vlastima i brojnim nevladinim udruženjima i međunarodnim organizacijama pomogli su migrantima koji borave u Bihaću, istovremeno očekujući konkretan angažman državnih institucija u čijoj je i nadležnosti ovaj problem.

“Prvi put sam u Bihaću i ono što sam vidio i čuo, a odnosi se prihvat migranata u Bihaću moram reći da bi bihaćki primjer mogao služiti kao primjer Evropi kako su građani Bihaća i lokalne vlasti zbrinuli sami ove nesretne ljude. Naravno, ovo nije problem samo grada Bihaća već svih nadležnih institucija u BiH i stoga nas u narednom periodu očekuje nas zajedničko rješavanje i djelovanje kako bi smo ovaj problem rješili”- kazao je ambasador Vos.

Nakon sastanka, gradonačelnik Fazlić i ambasador Vos obišli su migrante u Đačkom domu i hotelu Sedra, upoznavši se na licu mjesta sa stanjem na obje lokacije u kojima borave migranti.

“Ambasador je imao priliku vidjeti u kakvim uslovima borave migranti u Bihaću i vjerujem da će svoje utiske prenijeti nadležnim u svojoj zemlji i Evropskoj Uniji, jer bez njihove pomoći i uključivanja državnih institucija mi ćemo i dalje imati problem u gradu, odnosno imati ćemo 700 migranata u Đačkom domu, uništene Boriće, partizansko groblje i općenito pritisak na naš grad”- kazao je gradonačelnik Fazlić.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.