U okviru projekta „Odgovor na COVID-19“ danas je ambasador Kraljevine Norveške, nj. e. Olav Reinertsen uručio donaciju medicinske opreme, vrijednu 186 hiljada maraka. Primopredaji je prisustvovao i gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević koji je ambasadora upoznao sa svim aktivnostima, na nivou lokalnih zajednica u koje su uključena djeca i odrasli stanovnici kampa.

Vrijedna donacija u kojoj se nalaze zaštitna odijela, maske, rukavice i druga medicinska oprema bit će korištene u izolacijskom prostoru koji se nalazi u kampu.

Kako je ovom prigodom kazao ambasador Reinertsen donirana sredstva su samo dio kontinuirane pomoći za borbu protiv Covida-19 od Kraljevine Norveške za izbjeglice u Bosni i Hercegovini. Izrazio je zadovoljstvo viđenim u ovom kampu, te načinom na koji IOM i druge organizacije rade svoj posao. Poručio je kako Norveška želi pomoći BiH u ovoj teškoj humanitarnoj situaciji.

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević ovu je priliku iskoristio da ambasadora upozna sa svim aktivnostima koje provodi ova lokalna zajednica u cilju bolje socijalizacije migrantske populacije, a bilo je riječi i o migrantskoj krizi koja potresa USK.

Na donaciji ambasadoru Reinertsenu zahvalio se i Vladimir Mitkovski, Koordinator IOM-a za hitne slučajeve na prostoru USK-a, kazavši ovom prigodom kako će ova oprema doprinijeti aktivnostima koje poduzimaju kako bi smješteni bili adekvatno zaštićeni od pandemije koronavirusa.

Inače, u ovom kampu zbrinute su porodice sa djecom, a pored njih, tu je i 55-oro djece bez roditeljske pratnje. Za razliku od mnogih drugih ustanova i sredina, ovdje je od početka epidemije koronavirusa, zabilježen je samo jedan slučaj zaraze. Osim kampa u Sedri, ovakva donacija danas je uručena i za stanovnike kampa u Bihaću u Borićima i kampa u Sarajevu.

Izvor: RTVUSK.ba